Zbog preseljenja štićenika odgojnog doma u Punikve, peticiju potpisalo više od 260 mještana Foto: Grad Ivanec

Zbog preseljenja štićenika odgojnog doma u Punikve, peticiju potpisalo više od 260 mještana

vv | 24.5.2024. u 08:33h | Objavljeno u Našim krajem

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi (prigradsko naselje Ivanca), revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve inicijative pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin, 82% od ukupnog broja punoljetnih stanovnika.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu.

U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

- Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

pahinsko4.jpg

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani su naknadno, u četvrtak, 23. svibnja, najavili održavanje građanskog skupa te na njega pozvali ministra Marina Piletića, ravnateljicu Centra za pružanje usluga u zajednici Stanislavu Erdelja te predstavnike Grada Ivanca. Gradonačelnik Milorad Batinić u međuvremenu je u dva navrata u svom uredu razgovarao s predstavnicima mjesnog odbora i građana te najavio svoj dolazak i izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije zahtjevima građana.

- Smatram da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin – poručio je Batinić.

batinic_sastanak_punikve1.jpg