Završne pripreme: U listopadu počinju radovi na Aglomeraciji Ivanec! Foto: Grad Ivanec

Završne pripreme: U listopadu počinju radovi na Aglomeraciji Ivanec!

Varaždinske vijesti | 4.9.2021. u 16:33h | Objavljeno u Našim krajem

U listopadu će početi radovi na Aglomeraciji Ivanec, najopsežnija i najskuplja komunalno-infrastrukturna investicija u povijesti grada, koja obuhvaća gradnju novih i sanaciju postojećih sustava odvodnje otpadnih voda na dijelu ivanečkog područja.

Potvrđeno je to i na koordinacijskom sastanku koji je u Varaždinu održan 25. kolovoza u nazočnosti predstavnika svih institucija koje financiraju i provode ovaj golemi EU projekt vrijedan više od 216 milijuna kuna.

aglomeracija_ivanec_1.jpg

Da dugo najavljivani radovi idu prema svom početku postalo je bjelodano tijekom ljeta, kada je direktor Ivkom-voda Edo Rajh potpisao najveći i najvrjedniji ugovor u cijelom aglomeracijskom paketu, a to je - ugovor o izvođenju radova. O kolikom je poslu riječ pokazuje i podatak da je svoj potpis stavio na ugovor vrijedan 157,96 milijuna kuna, a koji je zaključen s predstavnicima tvrtki koje su posao na Aglomeraciji dobile nakon provedenog postupka javne nabave velike vrijednosti.

Iako je postojala bojazan da bi početak radova mogle prolongirati potencijalne žalbe na odluku o odabiru od strane ponuditelja koji nisu prošli na natječaju, to se nije dogodilo. Stoga je ugovor potpisan s predstavnicima tvrtki koje će izvoditi radove, a to su HIS iz Donje Višnjice, Cestno podjetje Ptuj, GK grupa iz Varaždina i Zagorje gradnja iz Zagreba (svi oni čine objedinjenu Zajednicu ponuditelja).
Potpisivanju ugovora su nazočili i predstavnici zagrebačkog Hidroprojekta i Eptise Adria (stručni nadzor), Fundus projekta iz Zagreba (upravljanje projektom) te Hrvatskih voda Varaždin.

Uz izvođenje radova, ovaj projekt obuhvaća i cijeli niz drugih, milijunski vrijednih javnih nabava koje su bile posebno raspisivane (za gradnju pročistača, sanaciju postojeće mreže, nabavu specijalnih vozila i opreme, stručni nadzor, upravljanje projektom, vidljivost itd.). Većina ovih nabava je već provedena, dok ostale, kažu upućeni, neće prolongirati početak radova.

Sigurno je da će konačni iznos radova na kraju biti i veći od navedenih 216 milijuna kuna, ali s time svi dionici ovog projekta računaju i to će se utvrditi nakon provedbe svih postupaka nabave i završetka radova.

Kako ističu iz Grada Ivanca, ovime su se primakli početku golemih infrastrukturnih radova koji će se tijekom iduće 3 do 4 godine provoditi u Ivancu i okolnim naseljima. Izvodit će se građevinski radovi na cjevovodima za vodu i kanalizaciju, na kanalizacijskoj mreži, na cijevima za onečišćene vode, na crpnim stanicama i cijevima za otpadne vode, ali i radovi na kolnicima i asfaltiranju, uključujući i usluge tehničkog projektiranja.

Sredstva za gradnju nove i sanaciju sustava postojeće odvodne mreže osigurana su iz EU Kohezijskog fonda, državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda (koji ga pokrivaju s ukupno 94%), dok će Grad Ivanec iz proračuna osigurati 6% sredstava.

ivanec_aglomeracija_2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci