Kroz ovu investiciju zgrada je prije izvođenja fasade povezana čeličnom konstrukcijom kako ne bi došlo do daljnjih pomaka zidova, što je vrlo zahtjevno ali i skupo

Završeni radovi na uličnoj fasadi kurije Patačić u Vinici

D.N./Varaždinske vijesti | 18.9.2020. u 12:12h | Objavljeno u Našim krajem

Kao što je najavljeno 15. lipnja ove godine da će Kurija Patačić dobiti uličnu fasadu, ovih dana to se i dogodilo. Ukupna investicija gotovo je 500 tisuća kuna, a kako smo već pisali za taj dio radova Ministarstvo kulture do sada izdvojilo je 150 tisuća kuna.

Kroz ovu investiciju zgrada je prije izvođenja fasade povezana čeličnom konstrukcijom kako ne bi došlo do daljnjih pomaka zidova, što je vrlo zahtjevno ali i skupo. Što se tiče samog izgleda i boje fasade završnu riječ dali su konzervatori odabirom barokne boje. Očekujemo da će Ministarstvo kulture osigurati još dodatna određena sredstva kako bi zatvorili financijsku konstrukciju u kojoj će također sudjelovati Općina iz svog proračuna.

- Ova fasada povijesne viničke kurije je dala posebni štih našem viničkom trgu Matije Gupca na zadovoljstvo svih žitelja Općine Vinica, a posebno žitelja viničkog trga. Ove godine na javni poziv Ministarstva kulture, prijavili smo nastavak aktivnosti kroz program zaštite kulturnih dobara Kuriju Patačić, ali i Stari grad Burg - izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac koji ovim putem zahvaljuje ministrici Obuljen, ali i premijeru Plenkoviću.