Završava se uređenje sustava oborinskih voda u naselju Radovec Foto: Općina Cestica

Završava se uređenje sustava oborinskih voda u naselju Radovec

| 5.11.2020. u 08:23h | Objavljeno u Našim krajem

Radovec, jedno od najstarijih naselja u Općini Cestica, iz godine se u godinu bori s oborinskim vodama. Naselje je, naime, smješteno u podnožju nekoliko cestičkih brežuljaka pa se za svake iole veće kiše voda slijevala u samo središte naselja.

Te su bujice, osim opasnosti po životinje i ljude, nanosile veliku štetu kućama, prometnicama i gospodarskim zgradama.

Općina Cestica odlučila je stati na kraj takvoj situaciji pa urediti sustav odvodnje oborinskih voda i sanirati bujicama uništene puteve.

Radovec, s crkvom Uzvišenja sv. Križa iz 1753. godine, značajna je destinacija sve razvijenijeg ruralnog turizma Općine Cestica. Općina, uz ostalo, planira izgradnju auto kampa pa će svaki infrastrukturni zahvat imati višestruke koristi – za građane, ali i za gospodarski razvoj.

Sa svojih šest ulica jednim trgom, Ivana Pavla Drugog, pozicijom i povijesnom sakralnom građevinom, naselje ima dobre turističke predispozicije. Kao i cijela općina, uostalom.

Aktualno gradilište je jugoistočni dio naselja, a izvodi ih tvrtka Niskogradnja Veselnik iz Kolarovca.

Već je ranije, za 183.325 tisuća kuna uređena odvodnja oborinskih voda u Ulici Miroslava Krleže, a ovih se dana radi na trasi prometnice, koja ovu ulicu spaja s Ulicom Matije Gupca u susjednom naselju Gornje Vratno.

Načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj, kaže da cijenu radova od 330.000 kuna, najvećim dijelom, 300 tisuća, pokriva Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a preostali dio podmirit će se iz proračuna općine Cestica. Smatra da će ovi zahvati značajno poboljšati kvalitetu života u tom dijelu Općine.

- Općina Cestica jednakom mjerom ulaže u razvoj svih svojih naselja. Namjera je da svi stanovnici imaju jednaki, visoki standard, približan onome u većim sredinama od naše. Nema razloga da ljudi na selu ne bi živjeli istu kvalitetu obiteljsko života kao u gradu. Što se tiče zdravlja i puno bolju. Ovo je još uvijek nezagađeno područje, s ekološkom proizvodnjom hrane, izvrsnim vinima i mnogim pješačkim stazama po općinskim brežuljcima. Za kvalitetan je život potrebna i moderna infrastruktura a Cestica je sve bliže kompletnom zaokruživanju cijele mreže. Spriječiti poplave krucijalna je stvar - naglasio je načelnik Korotaj.

cestica_oborinske_vode8.jpg