Zavirite u svemir: Astronomska večer u Donjoj Voći uz promatranja teleskopom

Varaždinske vijesti | 13.6.2024. u 08:44h | Objavljeno u Našim krajem

Prava astronomska poslastica očekuje ljubitelje astronomije i noćnog neba ove subote, 15. lipnja kad će se u sklopu manifestacije "Dani špilje Vindije" na igralištu NK-a "Vindija" Donja Voća s početkom u 21 sat, odnosno nakon sumraka, održati astronomski piknik te edukativno predavanje uz promatranje teleskopom.

Predavanje u organizaciji Općine Donja Voća održat će Vedran Vrhovac, potpredsjednik zagrebačkog astronomskog društva Beskraj i voditelj portala Zvjezdopisi.com, a u planetariju na otvorenom, ispod zvijezda, govorit će na temu "Koliko daleko možemo vidjeti?" bilo da gledamo u prošlost svemira i u vrijeme kad su neandertalci kročili hrvatskim Zagorjem ili na udaljenost nebeskih tijela od našeg matičnog planeta Zemlje.

Putovanje kroz prostor i vrijeme otkrit će nam koliko su daleko pojedine zvijezde koje vidimo golim okom, ali i koji su najdalji objekti koje možemo vidjeti bez pomoći teleskopa. Osvrnut će se i na prepreke koje nas čekaju na putu kroz svemir te odgovoriti na pitanja o granicama našeg pogleda u beskonačnost svemira.

Ilustracija_teleskop_medjimurjejpg_1.jpg

Da sve ne bi ostalo samo na teoriji, pobrinut će se članovi međimurskog astronomskog društva Vega koji će svima dati mogućnost da zavire kroz teleskop i promatraju nebeska tijela izbliza. Uz promatranje iz prve ruke moći će se saznati nešto više i o samom nebeskom svodu, gdje su Veliki i Mali medvjed, gdje je Sjevernjača, a gdje su pojedini planeti.

Kako bi u potpunosti uživali u pogledu na zvijezde, organizatori pozivaju sve da sa sobom ponesu sklopive stolice ili podloške za sjedenje a promatranja i predavanje su besplatni te pogodni i za osnovnoškolce.

Nakon predavanja posvećenog astronomiji, "Dani špilje Vindija" nastavljaju se u ponedjeljak, 17. lipnja radionicom arheološkog iskapanja za osnovnoškolce pod vodstvom arheologinje Darije Dunjko Manhard, a djeca će moći uživati i u projekciji filma za djecu "Obitelj Kremenko" koja će se organizirati uz igralište NK-a "Vindija" u subotu, 22. lipnja.

Završna manifestacija bit će u subotu, 29. lipnja kad s iste lokacije, uz teren NK-a "Vindija" kreće utrka po zagorskim bregima "Špilja Vindija Trail", a nakon toga slijede zabavne neandertalske igre uz bogate nagrade te povratak u '90-e uz koncert Ivane Banfić!

dani_spilje_vindije_program_astronomija_15062024.jpg