Zamjenik župana Robert Vugrin u Šemovcu na obljetnici glasovite bitke

V.V. | 6.10.2017. u 08:24h | Objavljeno u Našim krajem

Već tradicionalno u organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki kod spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu održana je komemorativna svečanost u povodu 74. obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja grada Ludbrega.

Uz izaslanstva općine Trnovec Bartolovečki, Općine Martijanec, Grada Ludbrega te udruga i saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske i Varaždinske županije u ime Varaždinske županije svijeću je zapalio i počast odao zamjenik župana Robert Vugrin koji se i obratio okupljenim sudionicima komemorativne svečanosti.

041017 semovec 2

- Danas je opet prigoda da ljude podsjetimo što se ovdje dogodilo prije 74 godine, da su borci udarne brigade „Braće Radić“ izvojevali jednu od odlučujućih pobjeda u oslobođenju Ludbrega. Bilo je 76 poginulih i 30-ak ranjenih. I danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam. Antifašizam je civilizacijska tekovina te koristim priliku da se zahvalim Zajednici udruga antifašista što čuvaju uspomenu na pozitivne i slavne datume naše povijesti – istaknuo je zamjenik župana Vugrin te dodao da je antifašizam temelj suvremene Europe, ali i Republike Hrvatske.

Nakon zamjenik župana prisutnima se obratio i Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin koji je naglasio kako je odgovornost i obaveza sačuvati sjećanje na šemovečke žrtve.

- Antifašizam i demokracija u Hrvatskoj danas su u opasnosti zbog ogromnog utjecaja ekstremne desnice i svega onoga što rade da bi se falsificirala povijest. Zato je važno svake godine biti u Šemovcu, odati počast svima koji su položili svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi kako bi sačuvali istinu o njihovim žrtvama - rekao je Habulin.

041017 semovec 3

Podsjetimo kako Šemovečka bitka slovi kao jedna od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu.

Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. Spomenik žrtvama Šemovečke bitke izgrađeni je 1973. godine.

U programu obilježavanja 74. obljetnice Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca.

Označeno u