Žale se na dim, koji izlazi iz VIS-a u kojem kažu da je to tek para: "Imamo razloga sumnjati"

| 1.6.2020. u 16:12h | Objavljeno u Našim krajem

- Frustrirajuće! Svaki dan ovaj tjedan. Pišemo prijave. Čeka se reakcija inspekcije, nakon mjesec dana intenzivnog podnošenja prijava. Ovo je kao neki ružan san, noćna mora. Pa kaj smo ostali sami, zar nam stvarno nitko ne može pomoći?! Hoću pod hitno onaj naš negdašnji, mirni, čisti, zdravi i sigurni grad – samo su neki od komentara u Facebook grupi Varaždinsko smeće na objavljenu fotografiju dima iz istočnog dijela Varaždina.

Naime, stanovnici tog dijela grada, ali i nešto šire, žale se na dim, koji izlazi iz pogona tvrtke VIS Promotex. Problem je to koji postoji, kako vele, već dulje razdoblje. Žale se na tegobe s disanjem i peckanjem u očima, na miris dima koji se uvlači u odjeću, ali i na to da ne mogu dobiti nikakve konkretne informacije od inspekcijskih tijela.

Ne tvrde ništa, kažu, jer dokaze nemaju, ali imaju razloga sumnjati da se u pogonu ne spaljuje sve onako kako bi trebalo. Naglašavaju da se ispuštanje dima odvija u različitim intervalima te se radi o gustom teškom dimu sive boje koji je popraćen specifičnim “kemijskim” mirisom po spaljenoj plastici ili ulju. Sugovornici ističu da se ponekad dim ispušta tijekom dana, no češće od 22 sata na dalje.

- Ovisno o atmosferskim prilikama i u kojem smjeru puše vjetar, dim je više ili manje uočljiv, a miris se osjeća većim ili manjim intenzitetom. Najgore je kad nema vjetra i zbog tlaka se dim zadržava nisko između kuća i zgrada. U takvim slučajevima zatvaramo prozore i sklanjamo odjeću s balkona – navode sugovornici, dodajući da se u istinitost ovih tvrdnji može uvjeriti svatko, a dovoljno je doći na križanje Svilarske i ulice Matice Hrvatske kad se ispušta dim. I mještani Slavenske ulice, a koja je malo dalje, žale se na smrad.

- Ne živimo blizu tvornice, a opet osjećamo smrad. Ne znam točno koje dane dimi, ali vikendom svakako. Osjeća se miris ulja i neke plastike. Ne znam je li otrovno ili ne. To nadležni moraju utvrditi. Želimo da se ljudi osvijeste i shvate da takvo postupanje nije u redu, ukoliko se ne poštuju propisi – navodi jedan od sugovornika iz FB grupe, koja se buni.

Druga sugovornica dodaje da je jednom prilikom ujutro na stolu i po travnjaku u dvorištu uočila sitne ostatke paljevine. Treći navodi da su ispuštanja dima redovita unazad pola godine i da je osobno podnio dvije prijave Državnom inspektoratu – ispostavi Varaždin i jednu prijavu ispostavi u Zagreb 14. i 27. svibnja.

Što kaže inspekcija i što kažu iz VIS-a čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Galerija slika