Ugovori o dodjeli bespovratnih gradskih sredstava za rješavanja stambenog pitanja u rukama mladih obitelji

Napisao/la: VV -
Ugovori o dodjeli bespovratnih gradskih sredstava za rješavanja stambenog pitanja u rukama mladih obitelji Foto: Branko Težak

Četrnaest mladih obitelji s područja grada Ivanca, među kojima su i tri obitelji iz općina Klenovnik i Bednja koje se namjeravaju doseliti na ivanečko područje, u srijedu 1. srpnja s Gradom Ivancem zaključili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz gradskog Programa mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja. Sve te obitelji svoje stambeno pitanje rješavaju gradnjom ili kupnjom nekretnine na administrativnom području grada Ivanca te pritom koriste pogodnosti predviđene gradskim Programom mjera.

Jedna od novčano najstimulativnijih mjera je oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje, dogradnje ili rekonstrukcije kuće. Tako Grad Ivanec u 100 postotnom iznosu od plaćanja komunalnog doprinosa oslobađa tročlanu obitelj za stambeni objekt neto korisne površine 74,25 četvornih metara, četveročlanu obitelj za površinu od 81 četvornih metara, a peteročlanu obitelj za površinu od 98,55 četvornih metara. Druga mjera jest oslobađanje plaćanja komunalne naknade prvih pet godina od dana početka korištenja nekretnine (što je namijenjeno obiteljima koje su na administrativnom području Ivanca kupile ili sagradile nekretninu), a Grad iznosom od 10 posto sufinancira ratu stambenog kredita svim obiteljima koje stambeno pitanje rješavaju kreditom kod komercijalnih banaka. Pritom im se subvencija produljuje za godinu dana ako je u obitelji maloljetno dijete, odnosno za dvije godine za svako novorođeno dijete u obitelji.

index.jpg

Budući da Grad Ivanec omogućuje kumulativno korištenje subvencija koje odobrava, većina prijavljenih iskoristila je tu mogućnost te koristi pogodnosti iz svih triju gradskih mjera.

- Upućujem vam svima čestitke jer treba imati hrabrosti ući u pothvat koji se zove gradnja kuće ili kupovina stana. U vremenima smo u kojima nije lako graditi i investirati, pogotovo ne mladim ljudima. Kako bismo vam pomogli da si ovdje stvorite dom i da planirate trajni ostanak na području Ivanca, donijeli smo Program kojim nastojimo pomoći da uz benefite, koji u financijskim iznosima nisu zanemarivi, lakše riješite stambeno pitanje – naglasio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić koji je u ime Grada Ivanc potpisao ugovore.
U ime Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu, koji je nositelj programa subvencija, okupljenima se obratila i njegova pročelnica Marina Držaić, koja je ujedno poželjela dobrodošlicu korisnicima iz susjednih općina koji se doseljavaju na administrativno područje grada Ivanca, a gradskim programom zadovoljni su i sami korisnici. Mnogi od njih koriste i mjere stambenog zbrinjavanja koje već provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, pa su im gradski poticaji u vidu oslobađanja komunalnog doprinosa, komunalne naknade i u otplati kredita značajno olakšanje u rješavanju stambenog pitanja.

Javni poziv Grada Ivanca za korištenje mjera iz Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja i dalje ostaje otvoren (do iskorištenja sredstava) i na njega se mogu javiti sve obitelji koje ispunjavaju kriterije za dodjelu sredstava.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.