Za uređenje okoliša Starog grada sredstva Međimurskoj županiji, uredit će se parkiralište Foto: Međimurska županija

Za uređenje okoliša Starog grada sredstva Međimurskoj županiji, uredit će se parkiralište

VV | 10.7.2024. u 16:42h | Objavljeno u Našim krajem

U Sisku je održan 16. sastanak članova Vlade RH sa županicama i županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina. Na sastanku se razgovaralo se o aktivnostima unapređenja obrazovnog sustava, razvoju primarne zdravstvene zaštite, ublažavanju posljedica vremenskih neprilika u poljoprivredi te klimatskim promjenama.

Sjednica-Vlade-sa-zupanima-17.jpg

Prije samog sastanka ministar turizma i sporta Tonči Glavina, županu Međimurske županije Matiji Posavcu uručio je ugovor za razvoj javne turističke infrastrukture. Međimurska županija je na javnom pozivu prijavila projekt uređenja okoliša Starog grada u Čakovcu. Projektom će se urediti parkiralište, koje je oštećeno tijekom obimnih radova na povijesnom kompleksu proteklih godina, a uz dovoljan broj parkirališnih mjesta, na raspolaganju će biti i električna punionica za vozila. Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosi 145.043 eura, a prijavom na javni poziv Međimurska županija ostvarila je maksimalan iznos podrške od 69.000, dok će razliku od 76.043 eura u jednakom omjeru pokrit će Međimurska županija i Grad Čakovec.

Međimurski Matija Posavec osvrnuo se na dinamiku ulaganja u prometnu infrastrukturu osobito u izgradnju cestovnih obilaznica, te početak izgradnje obilaznice Čakovec-Varaždin, kao i dinamiku izgradnje Regionalno edukacijsko rehabilitacijskog centra u Čakovcu.

Sjednica-Vlade-sa-zupanima-2.jpg

- Međimurska županija od svih hrvatskih županija ima najviše riješenih predmeta raspolaganja državnom imovinom, čije su stručne službe u svega nekoliko mjeseci riješile preko 50% svih preuzetih predmeta za imovinsko pravno rješavanje - rekao je Posavec te podsjetio na važnost bržih izdavanja suglasnosti na glavne projekte izgradnje i dogradnje osnovnih i srednjih škola, kako bi se oni mogli prijaviti na natječaje za financiranje.

U Međimurskoj županiji riječ je o više od dvadeset projekata dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgradnje dvije nove škole i pet sportskih školskih dvorana. Po dobivanju suglasnosti, Međimurska županija pokrenuti će najveći investicijski ciklus za uvođenje jednosmjenske ili cjelodnevne nastave u svim školama.

Župan je nametnuo i raspravu o inicijativi Kolegija međimurskih općina i gradova o preuzimanju plaća odgajatelja u vrtićima i rasterećenju roditelja plaćanja dijela cijene vrtića. Govoreći o zdravstvu, Posavec je spomenuo potrebu kvalitetnije suradnje s resornim Ministarstvom zdravstva, osobito u kontekstu preuzimanja osnivačkih prava nad općim i županijskim bolnicama tražeći da Ministarstvo izda suglasnost za nastavak ulaganja u zdravstveni sustav, izgradnjom centra palijativne medicine te dogradnjom prostora za laboratorije za vađenje krvi, osobito jer su spomenuti projekti definirani i Razvojnim sporazumom Sjever potpisanim s Vladom još 2020. godine.

Sjednica-Vlade-sa-zupanima-13.jpg