Projektne aktivnosti ključne su za socijalizaciju branitelja Foto: UDVDR Ivanec

Za projekte ivanečkih branitelja ministarstvo odobrilo 20.000 kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 5.9.2016. u 19:02h | Objavljeno u Našim krajem

Ivanečkom ogranku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata odobrena su sredstva za oba projekta s kojima se prijavio na natječaje Ministarstva branitelja.

S 10.000 kuna Ministarstvo branitelja poduprijet će tako projekt "Pobjeda - 21 godinu poslije jednako snažna i emotivna" koji se sastoji od niza aktivnosti u kojima se tijekom godine obilježava 21. obljetnica oslobodilačke akcije Oluja.

Kako ističu iz UDVDR-a Ivanec, svrha projekta je prisjećanje na neke od najslavnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti, spomen na sve koji su za slobodu Hrvatske dali najviše, zatim da se preživjele branitelje nakratko "vrati" u vremena ponosa i slave, starije i iskusnije građane podsjeti, a mlađim naraštajima ukaže na značaj tih vremena. Ovaj je program prijavljen za natječaj "Psihološko i socijalno osnaživanje hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata".

Također, s 10.000 kuna Ministarstvo branitelja podupire projekt UDVDR Ogranak Ivanec pod nazivom "Branitelji u zajednici – s ponosnom prošlošću u prosperitetnu i mirnu budućnost" po javnom natječaju "Promicanje vrijednosti Domovinskog rata". Projekt se sastoji od niza aktivnosti kojima se opsežnim manifestacijama obilježavaju sjećanja na poginule hrvatske branitelje, zatim edukativnih predavanja djeci srednjih i osnovnih škola, predavanja eminentnih gostiju o važnim događanjima novije hrvatske povijesti i drugo, a sve u cilju prenošenja istine i očuvanja uspomene na najvažniji period u hrvatskoj povijesti.

- Uz sjećanja na poginule, fokus obaju programa je na preživjelim braniteljima jer se tijekom godina pokazalo kako su upravo takva događanja ključna u njihovoj socijalizaciji i svojevrsna im je terapija u vremenima kada se njihova uloga sve više omalovažava, a društvo ih svjesno gura na margine. To je jedan od glavnih razloga što se trude da društvenoj zajednici pokažu kako mogu biti njezini aktivni članovi i pripomoći u sveopćem prosperitetu - napominju iz UDVDR-a Ivanec.

Nositelj programa je predsjednik UDVDR Ogranak Ivanec Ljudvek Cikač, a voditelji pojedinih aktivnosti iz programa su Željko Đurin, Dražen Geček, Damir Kraš, Ivica Rudnički, Martin Lukavski, Mario Pahić i Antun Rinkovec.

Uz sredstva odobrena po projektima iz gradskog proračuna, donacije i sponzorstava te uz veliki angažman vodstva i članova, ova će sredstva ivanečkom ogranku uvelike olakšati provedbu velikog broja planiranih aktivnosti u 2016. godini. Podršku Ministarstva branitelja novim projektima u UDVDR Ogranku Ivanec doživljavaju kao priznanje za kontinuitet kvalitetnog rada, samim time jer su i prošle godine odobrena sredstva za dva projekta, a ne tako davno i za sufinanciranje Spomen obilježja poginulim braniteljima s područja Grada Ivanca koji se nalazi u centru Ivanca, za koji je ministarstvo odobrilo 160.000 kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci