Za obnovu Stare škole u Petrijancu dodatnih 20.000 eura iz ministarstva Foto: Općina Petrijanec

Za obnovu Stare škole u Petrijancu dodatnih 20.000 eura iz ministarstva

Varaždinske vijesti | 23.12.2023. u 13:33h | Objavljeno u Našim krajem

Pred kraj godine u Općinu Petrijanec stigle su lijepe vijesti iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u vidu dodatnih sufinanciranja projekata.

Radovi Faze 2 obnove zgrade "Stare škole", zaštićenog kulturnog dobra u samom centru Petrijanca, nastavljaju se prema mogućoj dinamici, a isto tako dobra je vijest da je ovo već četvrti projekt odobren za sufinanciranje ove velike investicije.

Faza 2 obnove ove zgrade obuhvaća građevinsko–obrtničke radove na uklanjanju stepenica i izgradnji novih stepenica s drvenim gazištima i rukohvatom koje vode do drugog kata zgrade. Radovi u ovoj fazi također se sastoje od izvedbe hidroizolacije zgrade i termoizolacije s parnom branom tavanskog poda.

Nadalje, radovi obuhvaćaju i izolaciju spuštenog stropa prizemlja zgrade gipskartonskim radovima te izradu poda na prvom katu po principu tzv. seljačkog poda (drvena konstrukcija). Uključeni su i radovi na elektroinstalacijama, konkretno instalaciji komunikacije zgrade, vatrodojave i gromobranske zaštite. Video nadzor je sastavni dio ovog dijela troškovnika, a u strojarskom dijelu ugrađuje se instalacija grijanja i hlađenja.

Tako je uz početnih 30.000 eura, Ministarstvo financiralo projekt "Stara škola" Faza 2, s dodatnih 20.000 eura, što je dodatno olakšalo i pridonijelo što skorijem završetku radova na kulturnom dobru.

Kako ističu iz Općine Petrijanec, sredstva Ministarstva regionalnog razvoja uveliko su olakšala proces obnove kulturnog dobra "Stara škola".

- Cijeli proces se nalazi u završnoj fazi obnove, a zahtjevnost i kompleksnost same obnove i revitalizacije zgrade od nemjerljivog je značaja za našu općinu. Odobrena sredstva došla su baš u ovo predblagdansko vrijeme i čime završavamo godinu na vrhunski način – rekao je načelnik Željko Posavec.