Vježbe zaštite i spašavanja u Dječjem vrtiću Škrinjica Vidovec i školi Nedeljanec

vv | 5.6.2024. u 18:15h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec-Prekno obilježavajući MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA, a u saradnji s Dječjem vrtićem Škrinjica Vidovec i Osnovnom školom Vidovec, izveli su pokazne vježbe zaštite i spašavanja.

Djeca i zaposlenici Dječjeg vrtića Škrinjica Vidovec dočekali su vatrogasce i velikom pažnjom razgledali opremu te slušali o opasnostima od požara kao i ponašanju u slučaju izbijanja požara. Nakon izvedene kratke vježbe “mali“ vatrogasci su se okušali u gađanju mete i isprobavanju vatrogasnih kaciga i ostale opreme. Vatrogasci su djecu počastili svježim voćem i vatrogasnim bojankama a zaposlenicima su darovane brošure sa opisanom procedurom protupožarne preventive i dojave kod izbijanja požara.

U školi Nedeljanec izbio je „požar u košu za smeće u glavnom hodniku.  Po uočavanju dima i vatre, domar-kuhar zvonom je dao znak opasnosti i prema protokolu o izvanrednim situacijama isključio dovod plina na glavnom plinskom ventilu i dovod električne energije na glavnom elektro ormariću te obavijestio dežurnu službu distributera električne energije „Elektra“ Varaždin, distributera plina „Termoplin“ Varaždin i Civilnu zaštitu, žurni broj za krizna stanja 112. Nastavnici su izveli učenike na južno dvorište izvan zone opasnosti od eventualnih povreda i od požara.

vrtic-2.jpg

Preko mreže 192 UZBUNA telefonski poziva članove operativne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedeljanec – Prekno „POŽAR U ŠKOLI U NEDELJANCU, VARAŽDINSKA ULICA 108“.

Dolaskom na mjesto pojave požara zapovjednik vježbe Davor Presečki izdaje zapovijed da dvojica vatrogasaca ulaze u objekt na izviđanje opremljeni dišnim uređajima i brzim mlazom. Pregledavaju prostorije i kontroliraju da li su svi učenici, nastavnici i zaposlenici napustili prostorije. Zaostalog učenik je evakuiran i pregledan, te mu je pružena prva pomoć. Nakon izlaska dvojice vatrogasaca zapovjednik utvrđuje da su sve prostorije prazne i da nema povrijeđenih osoba. Detaljnim pregledom zaključeno je da je požar nastao od nepoznatog izvora u košu za smeće kod izlaza u dvorište.

Zapovjednik vježbe konstatira da ne postoji daljnja opasnost od požara ili trovanja dimom i izdaje zapovijed da se vatrogasna oprema pospremi u navalno vozilo. Također se preporučuje domaru da uključi dovod električne energije i prirodnog plina jer je pregledom utvrđeno da nema štete na električnim instalacijama i instalacijama prirodnog plina.

IMG_20240523_104747.jpg

Ovime je završen operativni scenarij gašenja požara i evakuacije učenika, nastavnika i osoblja.

Na školskom igralištu okupljenim učenicima, nastavnicima i osoblju o opasnostima od požara ukratko je govorio zapovjednik vježbe.

Okupljeni učenici mogli su uz asistenciju vatrogasaca isprobati gađanje mete brzim mlazom. Vatrogasci su također upoznali prisutne učenike, nastavnike i zaposlenike s vatrogasnom opremom koju posjeduje Dobrovoljno vatrogasno društvo Nedeljanec – Prekno kao i osnovama protupožarne zaštite i postupanje kod pojave požara ili drugih opasnosti uz demonstraciju pravilne upotrebe aparata za gašenje.

IMG_20240523_103848.jpg