Vježba Civilne zaštite Grada Ivanca: Visoka razina obučenosti i spremnosti Foto: B. Težak

Vježba Civilne zaštite Grada Ivanca: Visoka razina obučenosti i spremnosti

vv | 19.12.2022. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik M. Batinić: Impresioniran sam iznimnom razinom profesionalizma i obučenosti svih sudionika, a naročito vatrogasaca; to je samo dodatna potvrda da su visoka gradska ulaganja u vatrogastvo opravdana i potrebna

Intervencijska spremnost operativnih snaga civilne zaštite Grada Ivanca kao i Plan evakuacije Srednje škole Ivanec provjereni su u sveobuhvatnoj vježbi civilne zaštite Grada Ivanca održanoj u utorak, 13. prosinca, u ivanečkoj Srednjoj školi. Vježba je održana pod pretpostavkom razornog potresa koji je pogodio Ivanec, pri čemu je došlo do urušavanja zgrade Srednje škole i požara u školskoj kuhinji.

vjezba_civilne_zastite13-1312222.jpg

Simulacija stvarne situacije počelo je točno u podne; samo četiri minute nakon potresa oglasile su se sirene, dok su sve žurne službe unutar deset minuta bile na licu mjesta. Na zbornom mjestu tom je prilikom utvrđeno da nedostaje šest učenika i jedan djelatnik, nakon čega su pripadnici svih DVD-ova koji djeluju u sklopu VZ Ivanec te Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Varaždin uz pomoć potražnog psa krenuli su u potragu za unesrećenima.

vjezba_civilne_zastite6-1312222.jpg

Nakon što su pronađeni i izneseni iz grade, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu zbrinuli su teže ozlijeđene, a aktivisti GD CK Ivanec su u promptno postavljenom šatoru na parkiralištu gradske tržnice sanirali lakše ozljede i rane unesrećenih.

Uz Stožer CZ Grada Ivanca i Područni ured CZ Varaždin, u vježbi su sudjelovali svi DVD-ovi VZe Grada Ivanca (Ivanec, Radovan, Margečan, Salinovec, Gačice, Bedenec), Policijska postaja Ivanec, Crveni križ, HGSS, Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije – Ispostava Ivanec i Ivkom d.d.

vjezba_civilne_zastite4-1312222.jpg

Nakon završetka vježbe smotru svih sudionika izvršili su gradonačelnik Milorad Batinić (koji, po zakonu, u velikim katastrofama osobno preuzima vođenje operacija) i načelnik Stožera civilne zaštite Marko Friščić, a o provedenoj akciji izvijestio ih je zamjenik načelnika Stožera CZ Ivan Putarek, operativni koordinator.

vjezba_civilne_zastite11-1312222.jpg

Gradonačelnik M. Batinić izjavio da je i više nego ugodno iznenađen iznimno visokom razinom obučenosti, stručnosti, profesionalizma i intervencijske spremnosti svih sudionika vježbe CZ, a osobito vatrogasaca, što je samo dodatna potvrda opravdanosti povećanih ulaganja Grada u vatrogastvo.