Vitković: Zbog amandmana HDZ-a, SDP-a i HSS-a moram tražiti ocjenu zakonitosti proračuna Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Vitković: Zbog amandmana HDZ-a, SDP-a i HSS-a moram tražiti ocjenu zakonitosti proračuna

Varaždinske vijesti | 29.12.2021. u 20:28h | Objavljeno u Našim krajem

Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici u srijedu većinom glasova prihvatilo proračun za 2022. godinu u iznosu od 35,1 milijuna kuna.

Projekcije proračuna za 2023. i 2024. su 45,8 odnosno 37,7 milijuna kuna. No, prije samog glasanja o proračunu prethodila je rasprava o amandmanima za koje je načelnica Općine Verica Vitković naglasila da nisu napravljeni u skladu sa zakonom.

Naime, na prijedlog proračuna stigli su amandmani Kluba HDZ-a te još dva istovjetna prijedloga Kluba SDP-HSS, ali i samostalno od Kluba SDP-a za koji je načelnica naglasila da takav klub ne postoji. Uz to što su, napomenula je, u SDP-u napravili grešku u samom podnošenju, Vitković je pojasnila da ni sami amandmani u svojoj suštini nisu u skladu sa zakonom.

- Vidljivo je da sastavljač amandmana ne barata materijom proračuna. Ovaj amandman u četiri točke SDP-a nije u skladu sa zakonskim propisima jer ako se ti amandmani usvoje onda proračun ne bi bio u skladu sa zakonom odnosno proračun ne bi bio uravnotežen. Sami prijedlozi nisu loši, ali amandmani nisu tehnički ispravni – pojasnila je načelnica podsjećajući da se nešto slično dogodilo prilikom donošenja proračuna Varaždinske županije.

Tada je predlagatelj proračuna, župan Anđelko Stričak, također morao odbaciti SDP-ove amandmane koji ni u tom slučaju, napomenula je, nisu bili tehnički ispravni, odnosno nisu bili u skladu s važećim zakonskim propisima.

– Izgleda da u SDP-u ne znaju računati – zaključila je načelnica Vitković.

Što se tiče šest amandmana Kluba HDZ-a, dodala je, dogodila se slična situacija kao i kod amandmana Kluba SDP-HSS. Vitković je ponovila da amandmani moraju biti u potpunosti tehnički ispravni i da nakon njihovog eventualnog prihvaćanja proračun mora biti uravnotežen što kod ovih amandmana nije slučaj.

– Od šest amandmana, pet njih nije bilo tehnički ispravno zbog čega ih nisam mogla prihvatiti. Amandman koji je napravljen u skladu sa zakonskim propisima prihvaćam. Kao odgovorna osoba u Općini ne mogu prihvatiti ono što nije u skladu sa zakonom – pojasnila je Vitković.

Unatoč svim tim pojašnjenjima i Klub HDZ-a i Klub SDP-HSS tražili su glasanje o amandmanima te su sa svojih osam glasova, i jednog i drugog kluba, prihvatili amandmane. Protiv prihvaćanja amandmana u manjini su ostali vijećnici Narodne stranke Reformisti i HNS-a. U konačnici, upravo je glasovima HDZ-a te SDP-a i HSS-a usvojen proračuna sa spomenutim, zakonski spornim amandmanima.

– S obzirom da vijećnici nisu poslušali apele da amandmani nisu u skladu sa zakonom, a samim time i cijeli proračun, kao odgovornoj osobi u Općini ne preostaje mi ništa drugo nego da takav proračun, te način na koji je donesen, prijavim nadležnom ministarstvu koje će u konačnici dati ocjenu njegove zakonitosti – završila je Vitković.

Prije donošenja proračuna za iduću godinu, prihvaćen je drugi rebalans proračuna za ovu godinu kojim se povećava za 1,5 milijuna kuna te iznosi 26,5 milijuna kuna.

– Drugi rebalans bio je potreban zbog usklađivanja s obzirom na preneseni višak prihoda u prethodnom razdoblju u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Povećani su prihodi od poreza za 117.000 kuna, dok će se najveći dio povećanja sredstava namijeniti za izvršavanje programskih aktivnosti i redovno poslovanje općinske uprave i korisnika proračuna, primjerice 200.000 kuna za predškolski odgoj ili 150.000 kuna za vatrogastvo – obrazložila je načelnica Vitković.

Dodajmo i da je Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki, nakon postupka odabira ponuđača, za izgradnju svjetlovodne telekomunikacijske infrastrukture, odnosno optičkog interneta, izabralo tvrtku Infrastruktura d.o.o. iz Ludbrega.

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_1.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_2.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_3.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_4.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_5.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_6.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_7.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_8.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_9.jpg