Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizirala je u društvenom domu u Donjem Knegincu predavanje na temu "Pripreme za berbu, prerada grožđa i fermentacija mošta".
U prvom dijelu predavanja enolog Nenad Maslek iz tvrtke Pavin d.o.o. pojasnio je procese berbe i prerade grožđa, taloženja, sumporenja, odvajanja mošta od taloga, dodavanje kvasca, vrenje mošta, kontrolu vrenja, dolijevanje, bistrenje, filtriranje, stabilizaciju, te njegu i čuvanje vina. U drugom dijelu predavanja Lidija Režek održala je prezentaciju o upotrebi i korištenju pH-metra "Edge", koji je Udruga vinogradara i voćara "Varaždinbreg" kupila uz pomoć i 50-postotnim sufinanciranjem Općine Gornji Kneginec.
Ph-metar "Edge" je mjerač koji je namijenjen vinarstvu i uz pomoć kojeg se mjeri pH vrijednost mošta i vina te je, kako je istaknuto, jedan od vrlo važnih parametara koji ima utjecaj na okus, boju, oksidaciju, kemijsku i mikrobiološku stabilnost. Većina vina ima pH između 2,9 i 4,0, što vinu osigurava svježinu kroz dulji period, stabilniju boju i organoleptiku.
Članovi udruge su od predavača saznali važne informacije o preradi grožđa i upotrebi pH metra, kao i o novim saznanjima o pripremi za berbu grožđa i fermentaciji mošta koja za ovu godinu preporučuje struka. Nakon predavanja, vinogradarke i vinogradari međusobno su razmijenili dosadašnja iskustva i počastili se domaćim specijalitetima uz vinsku kapljicu.