FOTO Voćansko Vincekovo: "Snijeg na sv. Vinka dobar znak - bit će dobra berba!" Foto: vv

FOTO Voćansko Vincekovo: "Snijeg na sv. Vinka dobar znak - bit će dobra berba!"

tb/vv | 22.1.2023. u 16:50h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara "Barilček" pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća u nedjelju, 22. siječnja, organizirala je tradicionalno Vincekovo, ali u nešto drugačijem izdanju.

Naime, po prvi puta organizirali su pohod - start i okupljanje sudionika počelo je u 10 sati kod izvora Banjevac, nakon mise u 9 sati. Na prvom punktu članovi Lovačke udruge "Srnjak" pripremili su kuhano vino i hranu, a na trećem punktu blagoslivljao se vinograd i obrezivali su se trsi. Predsjednik "Barilčeka" Ivica Lukaček rezao je trseve, dok ih je kuma, načelnica Općine Sanja Kočet "krstila", odnosno zalijala vinom.

Ruta je bila dugačka oko 5 kilometara, a sreli smo i gospođu Ivanu iz Zagreba, koja već godinama s četvero prijatelja dolazi u Zagorje na Vincekovo, a danas je prvi puta bila u Voći.

- Predivno se to obilježava, obavezno dolazimo već godinama. Jedne godine su nam dijelili gulaš putem, a jednom smo bili i za Martinje - prisjetila se.

Dobro je da vani "kaplje"

Ivan Pintarić, osnivač Udruge vinogradara i voćara "Barilček" koja ove godine slavi 20 godina postojanja, otkrio nam je da je snijeg koji nas je pratio čitavim putem zapravo dobar znak.

- Idealno vrijeme za Vincekovo je da 'kaplje'. Kaplje li s krova, bit će dobra berba. Dobro je što pada snijeg. U godinama kada nije kapalo, polijevalo bi se da bi kapalo. Ako kaplje s krova znači da bude kapalo i iz preše - rekao je Pintarić.

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet rekla je da, s obzirom na vremenske uvjete, nisu svi bili dovoljno hrabri za pohod, ali dolaze na feštu u Etno kuću, gdje ih je nakon obilaska vinograda i vinogradara dočekao gulaš koji su pripremili članovi Udruge "Barilček", a za dobru zabavu pobrinuli su se tamburaši.