Vijeće za prevenciju kriminaliteta Lepoglava: Problemi s opojnim drogama su u porastu Foto: Grad Lepoglava

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Lepoglava: Problemi s opojnim drogama su u porastu

M.N./V.V. | 23.2.2020. u 17:55h | Objavljeno u Našim krajem

Stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave u 2019. godini bilo je zadovoljavajuće. Takvim ga je ocijenila Policijska uprava Varaždinska temeljem obrađenih podataka o broju počinjenih dijela iz domene kriminaliteta, stanja u prometu te počinjenih prekršaja vezanih za narušavanje javnog reda i mira na gradskom području. Ti su podaci predstavljeni članovima Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave na prvoj ovogodišnjoj sjednici održanoj 21. veljače u Gradskoj vijećnici u Lepoglavi.

U protekloj se godini bilježi povećanje djela iz domene kriminaliteta u odnosu na 2018. godinu. Naime, u 2018. godini zabilježeno je 36 takvih djela dok je u 2019. godini njihov broj narastao na 55. Posebno pri tome zabrinjava činjenica da je povećan broj djela vezanih za droge, istaknuo je načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Medenjak dodajući da i najnovije brojke, koje će uskoro biti predstavljene javnosti, ukazuju da je problem droga na području Grada Lepoglave sve veći. Svjesni su toga i u Gradu Lepoglavi, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač dodajućida je Lepoglava, uz povećan broj teških ovisnika, postala i područje za distribuciju droge. Problem je to u čije se rješavanje treba uključiti šira društvena zajednica, a ne samo policija, istaknuo je načelnik PP Ivanec Marijo Medenjak te se pri tom požalio na izostanak suradnje od strane građana koji vrlo rijetko svojim dojavama pomažu policiji u nastojanju sprječavanja djela iz domene kriminaliteta, posebice onih vezanih za droge.

Na izostanak suradnje požalio se i načelnik Postaje granične policije Varaždin Vladimir Friščić. Istaknuo je da građani rijetko policiju informiraju o nezakonitim aktivnostima na granici. A da se te aktivnosti sve veće govori i podatak da je u 2019. godini na području Grada Lepoglave zabilježeno 75 slučajeva ilegalnog prelaska državne granice u kojima je sudjelovala 231 osoba. Najviše napodručju Zlogonja i Zalužja. Za usporedbu, 2018. godine zabilježeno je 13 takvih slučajeva s uključenih 69 osoba. Uglavnom je riječ o ilegalnim prebacivanjima stranih državljana. Počinitelji tih kaznenih djela također su osobe iz drugih zemalja.

Kad je riječ o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Grada Lepoglave raduje trend smanjivanja njihovog broja. Naime njihov je broj u odnosu na 2018. godinu smanjen s 36 na 21. Pri tome nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Broj prekršaja protiv javnog reda i mira povećan je s 14 na 23 no ne radi se o zabrinjavajućem podatku, istaknuto je na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

- Svakako veseli činjenica kako je stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave policija ocijenila zadovoljavajućim, a temeljem analize podataka za 2019. godinu. Da bi zadržali postojeću razinu sigurnosti ili je čak i povećali, moram skrenuti pažnju javnosti na činjenicu kako je za taj dio izrazito potrebna suradnja građana koji se mole da dojave sve sumnjive situacije u nadležnu policijsku postaju i pomognu kod otkrivanja počinitelja kaznenih djela. U narednom ćemo razdoblju posebnu pažnju posvetiti zaštiti djece i mladih obzirom na veliko povećanje eksperimentiranja s opojnim sredstvima, prvenstveno s drogom - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na sjednici su najavljene aktivnosti koje se sa ciljem povećanja sigurnosti planiraju provesti u ovoj godini. Između ostalog i nadalje se planira postavljanje nadzornih kamera na javnim prostorima na gradskom području, a u planu je organizirati kazališnu predstavu za učenike osnovnih škola na temu štetnosti konzumacije droga. Dogovoreno je da će na gradskom području u Višnjici, Kamenici i Lepoglavi na jedan dan boraviti policijski kombi odnosno pokretni ured za izdavanje dokumenata pa će građani moći izraditi dokumente u svojem naselju. Najavljeno je i održavanje proširene tematske sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta. Tema sjednice bila bi vezana zabrinjavajući trend povećanja aktivnosti na području Grada Lepoglave vezanih za konzumiranje, proizvodnju i distribuciju droga.

vijece_za_prevenciju_05.jpg