Vidovečko Općinsko vijeće donijelo odluku o osnivanju Gospodarske zone Vidovec Foto: VV arhiva/ilustracija

Vidovečko Općinsko vijeće donijelo odluku o osnivanju Gospodarske zone Vidovec

| 12.4.2017. u 07:55h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Općinsko vijeće općine Vidovec na jučerašnjoj je sjednici većinom glasova donijelo odluku kojom se osniva Gospodarska zona Vidovec, kao i trgovačko društvo Gospodarska zona Vidovec d.o.o.

Gospodarska zona planirana je na području bivše "barutane" za potrebe izgradnje objekata za preradu, smještaj i distribuciju poljoprivrednih proizvoda te drugih vrsta proizvodnih i/ili uslužnih pogona malog i srednjeg poduzetništva. Ukupna planirana površina zone iznosi 34,47 hektara, a Općina Vidovec će na tom području izgraditi potrebnu komunalnu infrastrukturu i urediti javne prometne površine.

- Došli smo do operativnog rješenja, osnovali smo Gospodarsku zonu Vidovec i pravnu osobu koja će upravljati Gospodarskom zonom. To je jedan od preduvjeta da bismo mogli krenuti s opremanjem Zone, koja je jednim dijelom već u funkciji, s obzirom da smo jednu parcelu dali na korištenje našoj poljoprivrednoj zadruzi "Varaždinsko povrće" koja već niz godina tamo dobro posluje. Naš je cilj da i preostali dio, koji je trenutno u vlasništvu Općine Vidovec te dio kojeg se Grad Varaždin odrekao u našu korist, stavimo u funkciju. Bitno nam je da radimo na istom principu kao i poljoprivredna zadruga, da imamo hladnjače i pakirnice te da tamo bude smještena i naša Savjetodavna služba koja se trenutačno nalazi u Općini. Već je potpisan ugovor za postavljanje meteorološke postaje na području Barutane, kako bi to bio centar poljoprivrede za našu županiju - pojasnio je vidovečki načelnik Bruno Hranić i dodao da će zona imati isključivo poljoprivrednu namjenu.

Osim toga, vijećnici su prihvatili i rebalans proračuna za 2017. godinu.

- U prve ovogodišnje izmjene i dopune općinskog proračuna išli smo prvenstveno zbog projekata koje provodimo. Preraspodijelili smo dio sredstava, otvorila su se neka nova gradilišta, tako da smo morali ići u rebalans koji nije bio veliki i ostao je u okvirima onih 14 milijuna kuna, koliko je bilo i zacrtano - rekao je Hranić.

Tijekom rasprave, oporbeni vijećnici iznijeli su primjedbe kako ponovno nisu osigurana značajnija sredstva za izgradnju Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu, pitajući načelnika zašto je došlo do zastoja, odnosno u kojoj je fazi ovaj projekt.

- Nije istina da je projekt stao. Za Sportsko-društveni centar Nedeljanec prije tri-četiri godine otkupili smo dvije parcele za 150.000 kuna. Krenuli smo u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, budući da je Republika Hrvatska na samom nogometnom igralištu, koje se sastoji od šest-sedam manjih parcela, upisana na pet parcela. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole koja je i uvjet da bismo od Ministarstva državne imovine mogli zatražiti povrat, a nakon toga krećemo i u izradu glavnog projekta, pri čemu se planira napraviti kompletna društvena infrastruktura, dakle novi vatrogasni dom, vatrogasna spremišta, a u tijeku je i kompletna sanacija svlačionica sportskog objekta. Tamo trenutno ulažemo 170.000 kuna, a planiramo na tu lokaciju preseliti sve društvene sadržaje naselja Nedeljanec i Prekno - rekao je Hranić.

Usto je napomenuo kako je Općina Vidovec ovih dana potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova, kojim je dobila 450.000 kuna za sufinanciranje izgradnje etno-kuće u Domitrovcu, što je, istaknuo je Hranić, odgovor oporbi koja ga je prozivala za planiranje i projekcije proračuna bez potrebnih sredstava.

- Riječ je o bespovratnim sredstvima za izgradnju Kulturno-informativno-turističko-edukacijskog centra Domitrovec. Očekujemo i raspisivanje novih natječaja, preko kojih ćemo sufinancirati izgradnju niza drugih objekata na području općine, kao što su parkiralište kod groblja, LED javna rasvjeta za koju je javni natječaj već gotov, te se nadam da će ministarstvo prepoznati aktivnosti Općine Vidovec i naše projekte te ih poduprijeti svojim financijskim sredstvima - rekao je Hranić.

Na sjednici je, između ostalog, donesena i odluka o sufinanciranju troškova boravka djece jaslične i predškolske dobi u dječjim vrtićima, kojom će se sufinanciranje smještaja u iznosu od 650 kuna odnositi i na vrtiće u drugim županijama.

- Dosad je ta odluka vrijedila samo za vrtiće na području Varaždinske županije, a budući da nekoliko roditelja s područja naše općine radi u Međimurskoj županiji i djeca im tamo idu u vrtić, odlučili smo sufinancirati i njihov smještaj - pojasnio je Hranić.