Vidovec: Kamerama protiv divljanja na cesti; poljoprivrednicima pomoć kod zakupa na tržnicama Foto: Ivana Dreven

Vidovec: Kamerama protiv divljanja na cesti; poljoprivrednicima pomoć kod zakupa na tržnicama

| 30.1.2020. u 11:15h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Vidovečki općinski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici jednoglasno podržali odluku kojom će se povećati sigurnost u prometu na državnoj cesti D35.

U Ulici Stjepana Radića u Vidovcu i u Cargovcu postavit će se kamere za nadzor brzine koje snimaju promet u oba smjera, a kod područne škole u Nedeljancu semafor sa senzorom na kojem će se upaliti crveno svjetlo kada vozač vozi prebrzo.

- Već niz godina vodimo brigu o sigurnosti svih sudionika u prometu na području naše općine. Izgradili smo biciklističke staze, stotine i stotine metara nogostupa svake godine, kao i velik broj pješačkih prijelaza na državnoj cesti D35 koje sada osvjetljavamo i označavamo svjetlosnom signalizacijom. U suradnji s policijom krećemo i u dodatne edukacije te ćemo, kao i svake godine, iz općinskog proračuna izdvojiti sredstva za reflektirajuće prsluke koje ćemo podijeliti biciklistima i pješacima, što je dobro prihvaćena akcija. No, zaključili smo da prevencija nije dovoljna i da moramo krenuti i s represivnim mjerama, jer vozači unatoč svim tim mjerama i dalje ne poštuju ograničenje brzine. U dogovoru s Policijskom upravom i Hrvatskim cestama odlučili dodatno osigurati prije svega pješake, osobito djecu - istaknuo je načelnik Bruno Hranić, podsjetivši na niz prometnih nesreća koje su se dogodile posljednjih nekoliko godina na dijelu državne ceste D35 kroz općinu Vidovec.

Napomenuo je da je policija na toj dionici često kontrolirala brzinu pa su tako, primjerice, u jednom danu na dijelu ceste od benzinske postaje do Jurketinca zabilježena 52 prekršaja prekoračenja brzine.

Općina Vidovec će s više od 90.000 kuna financirati izradu projekta za postavljanje semafora i kupnju kutija za kamere koje će posatviti policija, a Hrvatske ceste će s 250.000 kuna financirati postavljanje semafora.

- Želimo zaustaviti divljanje po državnoj cesti. Očekujemo da će se kamere postaviti kroz mjesec-dva, dok za semafor postupak traje nešto duže. Pokrenuli smo izradu projektne dokumentacije i ishođenje svih dozvola te očekujemo da semafor proradi do jeseni - dodao je Hranić.

Reciklažno dvorište od 1. veljače

vidovec_sjednica_opcinsko_vijece_sijecanj_2020_12.jpg

Jednoglasno su prihvaćene i izmjene odluke o načinu prikupljanja otpada, budući da će od 1. veljače mještanima na nekoliko lokacija jednom mjesečno biti dostupno mobilno reciklažno dvorište, koje je Općina nabavila krajem prošle godine. Mobilno reciklažno dvorišta prikupljat će problematični otpad poput ambalaže koja sadrži ostatke opasnih tvari, posuda pod tlakom, fluorescentnih cijevi, baterija i akumulatora te slično.

- U dogovoru sa Čistoćom, mještane ćemo obavijestiti o točnim lokacijama i terminima prikupljanja otpada. Vjerujem da će to olakšati probleme svim našim kućanstvima, jer smo dosad imali dosta divljih deponija koje smo uspjeli sanirati, te će to biti jedan viši stupanj zaštite okoliša u našoj općini. Mislim da smo u tome daleko stigli, ne samo u općini Vidovec nego i općenito na sjeveru Hrvatske, i možemo biti primjer ostatku Hrvatske - rekao je Hranić.

Vijećnici su donijeli i odluku o sufinanciranju troškova zakupa prodajnog mjesta poljoprivrednicima na tržnicama u Varaždinskoj županiji, ali i izvan nje.

Pomoć poljoprivrednicima

- To je jedan vid potpore poljoprivrednoj proizvodnji za koji smo prošle godine prvi put osigurali sredstva u proračunu. Počeli smo sa 300 kuna po korisniku prodajnog mjesta i ljudi su to dobro prihvatili, iako smo očekivali i veći odaziv. Ove smo godine odlučili povećati iznos sufinanciranja na 500 kuna, budući da su i zakupnine na tržnicama sve veće - napomenuo je Hranić.

Pravo na sufinanciranje troškova zakupa imaju poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, sa sjedištem na području općine Vidovec i koja na tržnicama prodaju vlastite poljoprivredne proizvode, uz uvjet da nemaju dugovanja prema Općini. Zainteresirani poljoprivrednici trebaju se javiti u Općinu, a Zahtjevu za sufinanciranje treba priložiti i rješenje o upisu u Upisnik, presliku osobne iskaznice i ugovora o zakupu, podatke o žiroračunu te izjavu o suglasnosti za korištenje osobnih podataka.

Poljoprivrednicima će pomoći i odluka o sufinanciranju dijela troškova izobrazbe o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida. Osim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima upisanima u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, prema prijedlogu vijećnice Ljubice Hosni, edukacija će se sufinancirati i svima koji pesticide upotrebljavaju, primjerice, u svom vinogradu ili voćnjaku.

- I prije nekoliko godina smo organizirali takve tečajeve pa tako dozvole koje su tada dobili sad već treba produljiti. Stoga ćemo sa 100 kuna sufinancirati osnovnu izobrazbu te sa 75 kuna produljenje dozvole, odnosno dopunsku izobrazbu poljoprivrednicima koji su već položili osnovnu izobrazbu, uz uvjet da nemaju dugovanja prema Općini. Imamo puno poljoprivrednih gospodarstava kojima je to potrebno, ali i ostalim kućanstvima koja imaju voćnjake ili vinograde za vlastite potrebe - istaknuo je načelnik, dodavši da su neke udruge već pokrenule obuku za svoje članove te da će i Općina organizirati obuku s ovlaštenim predavačima, o čemu će mještane na vrijeme obavijestiti.

Zahtjev za sufinanciranje, presliku rješenja o upisu u Upisnik, presliku osobne iskaznice, dokaz o plaćanju troškova edukacije i podatke o žiroračunu treba dostaviti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Vidovec.

Dodajmo da će članovi vidovečkog Općinskog vijeća ubuduće u svom radu koristiti tablete koje su dobili na sinoćnjoj sjednici.

vidovec_sjednica_opcinsko_vijece_sijecanj_2020_3.jpg