VIDEO Četveročlana obitelj iz Vuglovca živi u trošnoj kući kojoj prokišnjava krov, vodu griju na peći

Marin Hižar | 28.7.2020. u 20:21h | Objavljeno u Našim krajem

Krovište koje propušta vodu, kupanje u plastičnoj kadi, jedan ormar i jedna stolica, dvije žarulje, 16 metara kvadratnih za život i jednofazna struja koja ne može pokretati kućanske aparate. Ovo, i još mnogo više, je životna stvarnost obitelji Buhin iz Vuglovca s kojom se suočavaju već puna dva desetljeća.

Obitelj čine otac Slavko (62), majka Katica (43), sin Velimir (21) i kćer Ivana (16). Obitelj spava zajedno u jednoj i jedinoj sobi. Krevete im čini razvučena kućna garnitura koja zauzme više od polovice sobe. Ostatak kuće čini jedan kratak i uski hodnik u kojem je kuhinja, ali i kupaonica. Obitelj toplu vodu za kupanje dobiva tako da ju zagrijava na peći. Izvan kuće se nalazi poljski zahod.

Obitelj se uselila u kuću 2000. godine kada su ju pronašli u oglasu. Uselili su se u ljeto iste godine, a od tada im životni uvjeti postaju gori iz godine u godinu.

- Ova kuća se tada prodavala jeftino, a mi smo se nakon kupnje ubrzo uselili. Dvije godine smo otplaćivali zemljište. U to vrijeme smo bili više gladni nego siti jer smo si nekako morali stvoriti krov nad glavom. Nije bilo niti vode niti struje – opisala je majka Katica.

Zajedno sa Slavkom, kojem je radni stroj pregazio nogu dok je radio u ljevaonici i teško hoda, daju sve od sebe kako bi omogućili donekle normalan život svojoj djeci. Žive od 3.000 kuna njegove mirovine te doplatka za kćer Ivanu, koja pohađa srednju školu u Maruševcu i želi postati medicinska sestra. Sin Velimir trenutno je nazaposlen.

Obitelji na razne načine pomaže i Grad Ivanec te Centar za socijalnu skrb, a pomaže im i lokalna volonterka V. Đ., koja se i nama obratila za pomoć.

- Najpotrebniji su im higijenski proizvodi. Velimiru je potreban novi bicikl, a Ivani je samo potreban privatni kutak u svojoj kući. V.Đ. se želi zahvaliti Ljiljani Šmic Kuzman, Kristini Čurila Bačani, Snježani Štefanek, Hrvoje Kesiću, Marku Lopariću, ravnatelju CZSS Ivanec Robertu Čuseku i pročelnici Grada Ivanca Marini Držaić na dosadašnjoj pomoći - ispričala je V. Đ.

Ako želite pomoći obitelji Buhin iz Vuglovca, možete to učiniti na broj telefona 098/909-8610.

Označeno u
Video sadržaj