Veleposlanik Republike Turske dolazi u Lepoglavu – zbog sokova i pekmeza!

VV | 25.7.2023. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Lepoglavska zadruga „Terra Fructus“ prošlog je tjedna postavila novu tehnološku liniju za proizvodnju marmelade i džemova vrijedne 62.518,75 eura. Sredstva je osigurala Turska agencija za suradnju i koordinaciju u Hrvatskoj – TIKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), a novu će proizvodnu liniju u četvrtak, 27. srpnja obići i Turski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ.E. Yavuz Selim Kiran.

Nastavak je to dobre suradnje koju lepoglavski poljoprivredni proizvođači okupljeni u Agro-turistički klaster i zadrugu „Terra Fructus“ njeguju s Turskom. Suradnja je započela donacijom 2022. godine vrijednom 300.000,00 kuna kojom je pokrenuta linija za proizvodnju sokova. Ubrzo nakon toga zbog interesa poljoprivrednih proizvođača razvijaju se planovi oko proširenja linije kojom bi se okupilo više OPG-ova, ali i proširila proizvodnja. Sve to rezultira odobravanjem ovog projekta kojim proizvodnja postaje ozbiljnija.

- Nova linija koju smo uz podršku naših prijatelja iz TIKA-e nabavili sastoji se od vakumskog kola za marmelade i džemove kapaciteta 100 litara te pneumatske punilice za džemove i marmelade. Imamo i stroj za otkoštavanje voća kapaciteta do 1200 kilograma na sat sa četiri sita kojim možemo otkoštavati i pasirati sve voće i povrće – od rajčice, aronije, kupine, borovnice, šljive pa do višnje, jabuke, marelice, kruške i breskve. Nabavljena je i inox posuda s vlastitim hlađenjem zapremine 1500 litara, potom dva radna stola od inoxa, ručni električni visoko podizni viličar te naplavni filter kapaciteta filtracije soka od oko 400 litara na sat – kazala je upraviteljica zadruge Nataša Veić.

Istaknula je Veić kako je ovo dobar primjer upornosti i posvećenosti poslu te profesionalnom odnosu s partnerima. Naime, od prve donacije predstavnici turskog naroda u Hrvatskoj kontinuirano prate rad Klastera i Zadruge. Zbog toga je i organiziran posjet studenata iz Turske od kojih neki polaze prehrambene fakultete, a samom potvrdom održivosti projekta te ispunjavanjem svih obaveza u projektu, bilo je logično i potrebno pokrenuti i ovu drugu fazu. 

Članovi zadruge „Terra Fructus“ svoju su novu donaciju s veseljem preuzeli te uz stručno vodstvo montirali u proizvodnom prostoru u Lepoglavi kako bi sve bilo spremno za službeno preuzimanje u četvrtak, 27. srpnja kada u Lepoglavu stiže Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj sa suradnicima iz TIKA-e. 

Označeno u
Galerija slika