Veleposlanik Finske u Ivancu: Održan radni sastanak s gradonačelnikom i ivanečkim poduzetnicima

| 12.5.2023. u 15:22h | Objavljeno u Našim krajem

U radnom posjetu Gradu Ivancu u petak su, 12. svibnja, boravili veleposlanik Finske u Hrvatskoj Nj. E. Kalle Kankaapää te dugogodišnji počasni konzul Finske u Hrvatskoj Branimir Vlajo. 

U Gradskoj vijećnici ugledne je goste primio gradonačelnik Milorad Batinić s užim suradničkim timom (gradske pročelnice i direktorica Poslovne zone) te s njima u vrlo konstruktivnoj i ugodnoj atmosferi razgovarao o mogućnostima uspostavljanja gospodarske i trgovinske suradnje s Finskom.

Naime, zahvaljujući sve intenzivnijim procesima integracije Hrvatske u trgovinske, gospodarske, financijske i ine strukture EU (ulazak u Schengen, uvođenje eura), u Finskoj postoji pojačan interes za suradnju s Republikom Hrvatskom. 

Budući da je upravo razvitak poduzetništva u dugogodišnjem fokusu Grada Ivanca, od strane gostiju iniciran je sastanak s njegovim vodstvom. 

Na prvom dijelu sastanka gradonačelnik je goste upoznao s profilom Grada Ivanca, specifičnostima njegova gospodarstva, s pokazateljima zaposlenosti te sa suvremenim razvojnim trendovima koje karakterizira pojačano doseljavanje u Ivanec, ubrzano otvaranje novih građevinskih zona, velik interes za kupnju nekretnina, s aktualnim demografskim trendovima itd. 

Naglasio je da je Grad putem Poslovne zone kao poduzetničkog centra usmjeren na potporu poduzetništvu čiji razvitak potiče nizom benefita, a osvrnuo se i na sve veću orijentiranost Grada prema razvitku turizma.

G. Kankaapää prenio je interes privrednika iz svoje zemlje za osnivanjem tvrtki u Hrvatskoj ili za sklapanjem poslovnih partnerstva, pri čemu, kao prednost, vide obučenu radnu snagu u IT sektoru te povoljan geopolitički i prometni položaj Hrvatske, kao poveznice prema Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

Sastanku u drugom dijelu odazvalo se i nekoliko domaćih gospodarstvenika. 

Pozdravljajući ih, finski veleposlanik naglasio je interes svoje zemlje za gospodarsku i trgovinsku suradnju s hrvatskim tvrtkama. U razgovoru s njima, ugledni gost ugodno se iznenadio izjavom predsjednika Uprave Ivančice d.d. Ivanec Siniše Zvera o tome da ivanečki proizvođač obuće (koji 83% svoje proizvodnje izvozi u 40 zemlja), već izvozi u Finsku, gdje ima 42 aktivna kupca te pohvalio dobru suradnju s tom zemljom te susjednim zemljama Latvijom, Litvom i Estonijom.

Interes za uspostavljanje veza s Finskom izrazio je i direktor Inel-Elektro Zvonko Ernoić, kao i Filip Kišiček iz MIPCRO-a, koji je ponudio usluge svoje tvrtke u potencijalnoj izgradnji od strane finskih tvrtki. Sastanku je nazočio i izvršni direktor Itasa-Prvomajske Dragutin Varga, kao predstavnik jedine tvornice alatnih strojeva u Hrvatskoj

S obzirom na specifične interese i upite poduzetnika, dogovoreno je da će se posredstvom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika uspostaviti komunikacija s Veleposlanstvom Finske u Zagrebu, koje će poduzetnicima pružiti sve potrebne informacije i kontakte.

Svi nazočni nakon sastanka su se zadržali u razgovoru s gostima te tako i u neformalnom dijelu dobili mnoštvo korisnih informacija. 

Gosti su svoj boravka u Ivancu nastavili posjetom Itasu-Prvomajskoj.

Galerija slika