Veleposlanica Litve Jurate Raguckiene posjetila Ivanec i pozvala Ivančane u Litvu Foto: Grad Ivanec

Veleposlanica Litve Jurate Raguckiene posjetila Ivanec i pozvala Ivančane u Litvu

Varaždinske vijesti | 12.6.2023. u 13:51h | Objavljeno u Našim krajem

U iznimno ugodnom ozračju u subotu je 10. lipnja, protekao prvi službeni posjet Ivancu i sastanak veleposlanice Litve u Hrvatskoj Jurate Raguckiene, njene prve tajnice Giedre Šidagyte-Gudaitiene i tajnice Renate Pelenokaite s gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem, zamjenikom gradonačelnika Markom Friščićem i pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljanom Risek.

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_3.jpg

Sastanku je nazočila i prof. Mirjana Bračko, ivanečka ambasadorica kulture između Hrvatske i Litve, koja je svojim radom otvorila litavsku književnost i kulturu ove baltičke države našoj zemlji.

Sastanak je održan u Gradskoj vijećnici, gdje je Batinić gošćama predstavio povijest, stanovništvo, gospodarstvo, turizam i suvremeni razvitak grada te iznio druge zanimljivosti o Ivancu.

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_6.jpg

Veleposlanica J. Raguckiene, koja se pokazala kao vedra i neposredna sugovornica, predložila je uspostavljanje kulturnih odnosa između Ivanca i jednog litavskog grada (koji se, u prijevodu, također zove Ivanec) te pozvala Ivančane u posjet Litvi.

Kako je rečeno, Litavci, koji rado ljetuju u Hrvatskoj, više znaju o našoj zemlji nego Hrvati o Litvi, kojima se ova prelijepa zemlja čini dalekom i pomalo egzotičnom.

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_2.jpg

Nezaobilazna tema razgovora bio je i rat u Ukrajini i sigurnosna situacija. Pri tomu je litavska veleposlanica zahvalila Hrvatskoj koja je našu vojsku ove godine ponovno, u okviru 3. hrvatskog kontingenta, uputila u NATO aktivnost ojačane prisutnosti u Republici Litvi.

Gošće su obišle i Turistički ured u Muzeju planinarstva Ivanec, gdje ih je dočekala direktorica TZ Romana Pomper Pozder te razgledale i izložbu Ivanečkog kluba kolekcionara.

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_1.jpg

Gradonačelnik Batinić je veleposlanici Raguckiene poklonio jedan od nedavno predstavljenih gradskih suvenira - planinarsku torbu s uporabnim predmetima za planinarenje.

Prije odlaska iz Ivanca, gradonačelnik je gošće proveo ivanečkim parkom pri čemu su svi zajedno zaključili da je paviljon sjajna ljetna pozornica na kojoj se u doglednoj budućnosti valja nadati i nastupu kulturnjaka iz Litve.

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_4.jpg

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_5.jpg

veleposlanica_Litve_u_Ivancu_10062023_7.jpg