Vatrogasci iz Donje Voće među najboljima u Hrvatskoj! Foto: Facebook DVD Donja Voća, Općina Donja Voća

Vatrogasci iz Donje Voće među najboljima u Hrvatskoj!

VV | 17.1.2024. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

U posljednje tri godine ulaganja u sustav civilne zaštite i vatrogastva na području općine Donja Voća iznosila su više od 1,5 milijuna eura, a ulaganja od 1,2 milijuna eura se nastavljaju i dalje, istaknuto je na izvještajnoj Skupštini DVD-a Donja Voća. Nova ulaganja najavila je načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet.

- Uz najveće kapitalno ulaganje u povijesti, rekonstrukciju DVD-a u vrijednosti 1,2 milijuna eura, uložili smo i 240.000 eura u novo navalno vozilo. S ponosom mogu istaknuti kako smo postigli do prije nekoliko godina za većinu nemoguće, vodeći u županiji po rastu izdvojenih sredstava za civilnu zaštitu. Naravno, nikako ne izostaju i rezultati koje pokazujete svojom aktivnošću, vrhunskim rezultatima naše mladeži na državnim natjecanjima, ali i na ponos svih nas po broju vatrogasnog pomladka i broju operativnih vatrogaskinja gdje ste itekako među vodećima u državi - rekla je Kočet i ustvrdila da ništa od toga ne bi bilo ostvareno bez zajedništva.

47._sjednica_-_DVD_Donja_Voca_-_ultra_wide35_002.jpg

- To je izuzetna sinergija svih članova predsjedništva vatrogastva s Općinom, s lokalnom zajednicom te svim sumještanima, što je i bit razvoja cijele zajednice. Bez takve sinergije, zajedništva, uvažavanja i poštovanja na svim poljima nema razvoja sustava civilne zaštite i lokalne zajednice. No mi u Općini Donja Voća postavili smo si ljestvicu koja ide korak više. Želim da vas u vašem radu prati blagoslov Svetog Florijana - poručila je vatrogascima načelnica Kočet.

Predsjednik DVD-a Donja Voća Josip Cingesar naglasio je da pojam vatrogastva u njemu budi posebne emocije.

- Ulazimo u razdoblje gdje ćemo završiti naš vatrogasni dom te u trogodišnje razdoblje pripreme proslave 50 godina društva i 75 godina vatrogastva u Donjoj Voći. Svim članovima našeg društva želim izraziti zahvalnost što su unatoč svim problemima uspjeli odvojiti dio vremena za rad u vatrogasnom društvu - kazao je predsjednik koji se s ponosom osvrnuo i na mlade.

401644987_734585138715070_9028401838240097346_n.jpg

- Prošle godine jedini smo sudjelovali na županijskom natjecanju s pet ekipa. Djevojčice su se plasirale na koordinacijsko natjecanje u Čakovcu te osvojile su četvrto mjesto, dok se muška mladež kao županijski prvak plasirala se na državno natjecanje - rekao je Cingesar.

Zapovjednik DVD-a Donja Voća Jura Gregur naglasio je kako društvo ima 161 člana te se ne moraju brinuti za budućnost.

- Od 161 člana, imamo 41 operativnog člana, 16 izvršnih, 21 člana vatrogasne mladeži, 34 člana vatrogasnog podmlatka i 40 pomažućih članova. Pokušavamo usavršavati mlade i starije članove kako bi uz nove tehnologije i sve zahtjevnije intervencije, svi bili spremni na nove izazove - rekao je Gregur koji se osvrnuo i na intervencije u prošloj godini, kojih je bilo ukupno 41.

- Imali smo svega tri požara što je znatno manje u odnosu na 2022. godinu kad smo ih imali 14. Moram naglasiti da smo dobili defibrilator, ljestve, dva komada alata 'Huligan' i kompresor koji nam služi za snabdijevanje navalnog vozila zrakom - istaknuo je Gregur.

Na Skupštini su bili i članovi društva PGD Zlatoličje, predsjednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Siniša Šarija te vatrogasci DVD-a Budisava iz Novog Sada, a stigao je i Erhard Gyula, gradonačelnik mađarskog grada Csanytelek Közsèga sa svojim suradnicima koji su tog dana zajedno sa delegacijom iz Vojvodine bili gosti načelnice Kočet i predsjednika DVD-a.

NAGRADE Tajnik Vatrogasne zajednice varaždinske županije Zvonko Videc istaknuo je koliko se članovi DVD-a Donja Voća trude i rade te u ime Vatrogasne zajednice varaždinske županije dodijelio spomen medalju DVD-u Donja Voća koju je predao predsjedniku Josipu Cingesaru. - Znamo koliko se članovi DVD-a Donja Voća trude i rade svake godine i na tome vam čestitam. Zadužili ste svoje sumještane s nekakvim zadovoljstvom i osjećajem zahvalnosti na tome što ste sve odradili za njih - rekao je tajnik Videc. Dodijeljene su i nagrade i priznanja najistaknutijim članovima DVD-a. Tako su u kategoriji 'bolničara' nagrade dobili Marina Gregur, Marko Skočko, Julijana Marta i Zdenko Skok. U kategoriji 'prijevoz i rad s helikopterom' priznanja su dobili Marina Gregur, Lucija Kučina, Jura Gregur i Glorija Smontara. Uvjerenje o osposobljenosti u kategoriji 'vatrogasac' dobili su Matija Šipek, Danijela Kekec i Anja Stočko. Dodijeljena je i zahvalnica za poseban doprinos za potporu vatrogastvu i zaštitu od požara firmi 'AC Group d.o.o.', a nagrade za najviše intervencija dobili su Josip Pintarić, Mario Šestanj Perić, Dario Kanjež, Luka Banfić, Lucija Kučina s 19 intervencija te Simon Cingesar i Dalibor Pintarić. Brončana plamenica otišla je u ruke Stjepanu Stolniku i Juri Greguru. Spomenica za 30 godina rada u vatrogastvu otišla je u ruke Vladimira Šestana Perića, Danijela Godinića i Damira Martana, dok su priznanje za vatrogasce veterane dobili Ivan Gregur i Vinko Šestan. Nagradu za naj vatrogasca dobio je Jura Gregur.