VARAŽDINSKE TOPLICE Toplički učenici učili o šumarstvu i važnosti zaštite prirode

VV | 18.4.2024. u 18:00h | Objavljeno u Našim krajem

Učenici šestog razreda Osnovne škole "Antuna i Ivana Kukuljevića" Varaždinske Toplice u četvrtak su imali priliku naučiti nešto više o šumarstvu, odnosno o pošumljavanju i čime se sve šumari bave, kako se brinuti o zdravlju šuma, ali i zašto je ponekad nužno sječi stabla. Naime, za učenike je u školi organizirano predavanje u okviru projekta „Škola u šumi, šuma u školi” koji Hrvatske šume provode već niz godina u suradnji sa školama u Hrvatskoj.

Predavanje je održala koordinatorica projekta na području Uprave šuma, Podružnice Koprivnica, Sonja Rukavina, stručna suradnica za sjemenarstvo i rasadničarstvo, a sudjelovala je i Emilija Seidl, stručna suradnica za ekologiju u Upravi šuma. Među glavnim ciljevima projekta su približavanje šume i šumarske struke djeci, naglašavanje važnosti očuvanja okoliša i stvaranje ekološki educirane, svjesne i savjesne djece kao zalog za budućnost, učenje na terenu te upoznavanje šumskih biljaka i životinja. U te se svrhe u sklopu nastavnih programa za učenike osnovnih i srednjih škola provode prikladna predavanja, radionice i terenska nastava, rekla je Emilija Seidl, a osim toga, sa školama surađuju i u akcijama sadnje i pošumljavanja biljaka u cijeloj Hrvatskoj. Istaknula je pritom i dobru suradnju s Gradom Varaždinskim Toplicama te topličkom Turističkom zajednicom i Osnovnom školom.

– Upoznali smo učenike sa šumama Hrvatske, posebice sa šumama ovoga kraja, i općim korisnim funkcijama šume. Donijeli smo i jednu donaciju, stablo lipe, koje želimo da Škola posadi. Da je ljepše, toplije vrijeme, predavanje bismo održali vani i sadili bismo. Učenici ove škole su i lani bili na terenu, pošumljavali su sadnicama bukve mjesto gdje je šuma bila posječena zbog bolesti, štetnika i nametnika – kazala je Seidl i dodala da djeca vole biti na terenu, zainteresirana su i svima je lijepo sudjelovati u takvim aktivnostima.

– Dobri su i u učionici, pokazuju interes za prirodu, pogotovo niži razredi, i to treba njegovati od malih nogu – istaknula je. Šumarstvo je struka, dodala je, koju se možda previše optužuje da služi samo sječi šume, no to je daleko od istine.

– Mi smo prvenstveno biološka struka i učimo, studiramo i završavamo školu da bismo uzgajali šumu, a ne da bismo je rušili. Sječa šume je samo jedan od procesa koji se događaju u obnovi šume, kada je ona već dovoljno stara, ali ispod toga već mora biti prirodno obnovljena šuma. Ako nije prirodno obnovljena, onda se obavezno mora posaditi. To je ujedno osnovni cilj upoznavanja djece s našom strukom – poručila je Seindl. Ravnateljica topličke škole Goranka Štefanić kazala je da Škola podržava ovakve akcije koje pripremaju Hrvatske šume te da su se uključili i prošle godine, i to predavanjima u učionicama na otvorenom te sadnjom drveća.

– Vrlo je važno da sačuvamo šume i da djeca upoznaju prirodu te da razvijamo ljubav prema prirodi i očuvanju okoliša. Kao eko škola to nam je prioritet u našem odgoju – kazala je ravnateljica, poručivši da će se i u narednim godinama zasigurno uključiti u ovaj vrlo važan projekt.

Galerija slika