VARAŽDINSKE TOPLICE Stop vlazi u muzeju: počinju radovi na uređenju prostora Starog grada Foto: Grad Varaždinske Toplice

VARAŽDINSKE TOPLICE Stop vlazi u muzeju: počinju radovi na uređenju prostora Starog grada

| 21.2.2023. u 19:19h | Objavljeno u Našim krajem

Da je Zavičajni muzej Varaždinske Toplice itekako važan za očuvanje kulturne baštine Grada Varaždinskih Toplica dobro je poznato, a kako bi muzejska građa bila adekvatno zaštićena, u prostorijama Starog grada koje koristi toplički muzej uskoro kreću radovi na zaštiti od vlage.

Naime, zahvaljujući financijskoj podršci Grada te Ministarstva kulture i medija, u prizemlju Starog grada bit će izvedeni građevinski radovi koji obuhvaćaju sanaciju zidova, podova i stropova muzejskih i uredskih prostorija. Ukupna vrijednost navedenih radova je gotovo 39.000 eura, odnosno preko 255.000 kuna, od čega će ih Ministarstvo kroz program javnih potreba u kulturi za 2023. godinu sufinancirati u iznosu od nešto više od 26.500 eura (200.000 kuna), a Grad u iznosu od 5.000 eura (38.000 kuna), dok ostatak otpada na vlastita sredstva Zavičajnog muzeja.

- Prisutna vlaga štetno utječe na pohranjene eksponate, muzejsku građu i rad djelatnika ustanove zbog čega je uređenje muzejskih prostorija od presudne važnosti. Financijska podrška Grada u radu muzeja i provođenju programa ključna je i neophodna u planiranju poslovanja, produktivnosti i unapređenju kvalitete usluge koju muzej pruža posjetiteljima i brojnim stručnjacima – istaknula je Spomenka Vlahović, diplomirana arheologinja i ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Zahvalivši Ministarstvu kulture i medija na odobrenim sredstvima te ravnateljici Vlahović zbog činjenice da je Zavičajni muzej prijavio ovaj program na natječaj Ministarstva, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković poručila je kako toplički muzej svojim predanim radom doprinosi lokalnoj zajednici.

- Važno je naglasiti da su muzeji važni čuvari kulturne baštine i povijesti te da imaju važnu ulogu u očuvanju, promicanju i podučavanju ljudske povijesti, umjetnosti i kulture. Podrška s nacionalne razine jednako je važna kao i ona s lokalne razine, a sve u zajedničkom cilju očuvanja povijesnog i kulturnog nasljeđa i podizanja procesa u obrazovanju, turizmu, ekonomiji, identitetu grada i same lokalne jedinice na jednu višu razinu – rekla je Ratković naglasivši kako se u vrijednu kulturnu baštinu Varaždinskih Toplica kontinuirano ulaže.

Spomenimo i da je u pripremu programa obnove Starog grada u Varaždinskim Toplicama bio uključen i nadležni Konzervatorski odjel u Varaždinu na čelu s pročelnicom Vesnom Pascuttini-Juragom na čijoj je stručnoj podršci, savjetima i konzultacijama gradonačelnica Ratković također zahvalila.