V. Bukovec: Održano javno izlaganje o projektu zaštite od poplava na slivu Bednje Foto: Općina Veliki Bukovec

V. Bukovec: Održano javno izlaganje o projektu zaštite od poplava na slivu Bednje

Varaždinske vijesti | 13.6.2018. u 18:37h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U prostorijama Općine Veliki Bukovec u utorak, 12. lipnja, održano je javno izlaganje u sklopu javne rasprave u postupku procjene utjecaja na okoliš i postupku Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu za Studiju utjecaja na okoliš za zahvat EU projekt zaštite od poplava na slivu Bednje, nositelja zahvata tvrtke Hrvatske vode. Javno je izlaganje održano za općine Veliki i Mali Bukovec.

Navedenim projektom se, u svrhu zaštite od poplava na slivu rijeke Bednje, planira izgradnja četiri retencije – Čret, Kamenica, Bahunsko na vodotoku Voća i Korušćak – te dva nasipa od Ludbrega do ušća Bednje u Dravu. To obuhvaća izmještanje postojećih obostranih nasipa uz rijeku Bednju na dionici od ušća Bednje u Dravu do Kapele Podravske te izgradnju novih nasipa na dionici od Kapele Podravske do Ludbrega. Duljina nasipa koji se rekonstruiraju iznosi za lijevi nasip oko 5,3 km i za desni nasip oko 5,35 km. Izgradnja novih nasipa obuhvaća izvedbu oko 6,25 km lijevog nasipa i oko 5,75 km desnog nasipa. Ovaj projekt Hrvatskih voda predviđa ulaganje 120 milijuna kuna u sljedećih nekoliko godina.

Na javnom izlaganju bili su predstavnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije koje vodi javnu raspravu, investitora tvrtke Hrvatske vode, Vodnogospodarskog odjela za Muru i Gornju Dravu iz Varaždina, i ovlaštenika tvrtke Elektroprojekt d.d. iz Zagreba te predstavnici jedinica lokalne samouprave – načelnici općina Veliki i Mali Bukovec Franjo Vrbanić i Darko Marković.

Iva Vidaković iz Elektroprojekta naglasila je da se 65 posto direktnih potencijalnih šteta od poplava na slivu rijeke Bednje odnosi na donji dio sliva gdje će, prema projektu, biti rekonstruirani postojeći i izgrađeni novi nasipi. Dodala je da se nasipi odmiču od rijeke što čuva staništa uz rijeku, a poplave manje utječu na tako odmaknute nasipe te su i manji zahtjevi za održavanje.

Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec, zadovoljan je što će se ovim projektom riješiti problem poplava rijeke Bednje.

- Prije nekoliko godina imali smo veliki poplave i na rijeci Plitvici i na rijeci Bednji. Stoga podržavamo projekt, uz zahvalu onima koji su zaslužni za njegovo pokretanje, te ćemo sudjelovati u njihovoj realizaciji. To je značajno za zaštitu ljudi i imovine na području Općine Veliki Bukovec - izjavio je Vrbanić.

I načelnik Općine Mali Bukovec, Darko Marković, zadovoljan je projektom.

- Novi nasipi na rijeci Bednji važni su nam za zaštitu kuća, poljoprivrednih, ali i gospodarskih objekata. Ovim projektom spriječit ćemo buduće štete - naglasio je Marković.

Javna rasprava traje od 1. lipnja do 1. srpnja, a javni uvid u primjerak cjelovite Studije moguć je radnim danom od 8 do 15 sati u službenim prostorijama općina Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Bednja, Donja Voća i Sveti Đurđ te gradova Lepoglava, Novi Marof i Ludbreg, kao i na internetskim stranicama Varaždinske županije.

bukovec-bednja-projekt_zastite_od_poplava_1.JPG

bukovec-bednja-projekt_zastite_od_poplava_2.JPG

bukovec-bednja-projekt_zastite_od_poplava_3.JPG

bukovec-bednja-projekt_zastite_od_poplava_4.JPG