FOTO: Uz groficu Lujzu upaljena treća adventska svijeća u Novom Marofu

| 13.12.2015. u 11:28h | Objavljeno u Našim krajem

Novomarofčani su jučer mogli doživjeti čaroliju Adventa s groficom Lujzom i tako se prisjetiti brojnih grofičinih dobročinstava kojih je u vrijeme Adventa bilo najviše. Manifestacija Advent s groficom Lujzom nastoji uprizoriti božićno događanje s kraja 19. stoljeća, a koje se zbivalo godinama u župnom dvoru u Madžarevu pod pokroviteljstvom grofice Lujze Erdődy . Kao što svjedoči zapis tadašnjeg mađžarevskog župnika Josipa Lacha grofica je svake godine za školsku mladež kupila božićno drvce te zajedno s mladeži uz okićeno drvce svetkovala najljepši i najtopliji blagdan u godini. Najveseliji dio događanja školskoj mladeži bilo je paljenje svijeća na boru. Župnik Josip Lach spominje da je bor bio osvijetljen sa 150 svijeća.

Obnovom ovog događanja prije svega se želi iskazati počast grofici Lujzi, velikoj dobrotvorki novomarofskog kraja. Posjetitelji manifestacije mogli su nakratko uživati i u grofičinom društvu. Podsjećamo, s groficom Lujzom i njezinim djelom, s mnogo ljubavi upoznaje nas njezina dvojnica Dubravka Baneković.

Od 17 do 18 sati dvojnica grofice Lujze družila se s najmlađim posjetiteljima manifestacije kroz radionicu izrade božićnih anđela i pripovijedanje božićnih priča. Malene posjetitelje također je darivala poput prave grofice Lujze kruščićima od lana i sličicama sv. Obitelji.

U 18 sati dvojnica grofice Lujze u pratnji djece upalila je adventsku svijeću na vijencu ispred Kulturnog centra. Na svečanosti paljenja svijeće, uz patra Vitomira i gradonačelnika Siniše Jenkača, bili su nazočni članovi crkvenog zbora „Kraljica mira“ iz Podruta koji su pjevali prigodne adventske pjesme.

U holu Kulturnog centra grofičina dvojnica otvorila je izložbu statua i dekorativnih predmeta od šećera umirovljene učiteljice Rozalije Kurjaković iz Zagreba. Rozalija Kurjaković po prvi je puta svoj umjetnički rad predstavila građanima Novog Marofa. Izložba nosi jednostavno ime „Sve od šećera!“ Umijeće izrade hladne i vruće šećerne mase te njezino oblikovanje u statue i ukrasno dekorativne predmete za ukrašavanje torti i kolača, ali i kućnih vitrina gđa Rozalija Kurjaković stekla na slastičarskom tečaju u Italiji. Izložbom su dominirale božićne jaslice. Rozalija Kurjaković svoje božićne jaslice izlagala u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a bile su predstavljene i Svetom Ocu u Rimu. Izložba je gostujućeg karaktera i u Novom Marofu ostaje jedan dan.

Okupljeni su u Gradskoj knjižnici i čitaonici mogli vidjeti zanimljive papirnate jaslice koje se sastoje od papirnatih likova postavljenih na štapiće koji omogućuju da se likovi pričvrste na neku podlogu i time stvore prikaz Kristova rođenja. Predaja govori da se takve likove znalo utiskivati u komadiće tijesta. Jaslice nisu sačuvane u potpunosti, a prema predaji koja postoji u obitelji vlasnika jaslice potječu iz novomarofskog dvorca i nekada su bile vlasništvo obitelji Erdődy. Možemo pretpostaviti da je u ovim jaslicama vjerojatno mogla uživala i poznata grofica te plemićke obitelji Lujza Erdődy. Očuvanošću i ljepotom posebno se ističu likovi anđela koji stoje na svijetlo plavim oblacima.
Voditelj projekta „Grofica Lujza“ je Tibor Martan, dipl. etnolog. U projektu sudjeluje Dubravka Baneković kao grofica Lujza te Štefanija Vuk, Štefanija Turković i Ana Martan kao voditeljice radionica.

Galerija slika