Uskoro započinju radovi na rekonstrukciji Regionalnog STEM centra u Ludbregu

VV | 3.4.2023. u 15:21h | Objavljeno u Našim krajem

U uredu gradonačelnika grada Ludbrega potpisani su ugovori o izvođenju građevinsko- obrtničkih radova na rekonstrukciji Regionalnog STEM centra u Ludbregu kao i ugovor o usluzi stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Podsjetimo, riječ je o projektu LORI LUDBREG u sklopu kojeg će se dio starog ludbreškog mlina pretvoriti u Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, a Ludbreg će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će otvoriti Newton sobe u kojima se obrazovanje pruža u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike i to kroz inspirativno okruženje za učenje. Dva tjedna nakon potpisanih Ugovora održano je i uvođenje izvođača u posao.

Projektom se planira riješiti problem nedostatnih prostora za STEM obrazovanje i aktivnosti na području Ludbrega i Varaždinske županije, nepostojanje adekvatno opremljenih STEM učionica, manjak znanja i vještina učitelja, odgojno obrazovnih radnika i učenika u STEM području te smanjenih mogućnosti za učenike u postojećem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu.

Problem ćemo riješiti na način da ćemo razviti sustav koji će se sastojati od stručno osposobljenih učitelja i drugih odgojno obrazovnih radnika ojačanih kapaciteta u podučavanju u području STEM-a, IKT-a i poduzetništva, stvorit ćemo podlogu za razvoj individualiziranih programa temeljenih na potrebama učenika i uvest ćemo metodiku prijenosa znanja u neformalnom okruženju, tj. u modernim i adekvatno opremljenim STEM učionicama koje će biti prilagođene potrebama učenika.

Nastavljene edukacije u sklopu projekta

U sklopu projekta Lori u Ludbregu je nastavljeno održavanje edukacija. Predavač je psihoterapeut Nebojša Buđanovac, a današnje su teme razvoj školskog volontiranja, volontiranje u radu s djecom i mladima, dijalog i aktivno građanstvo, participativna demokracija, aktivno poticanje participacije učenika u društvu, razvoj socijalnih vještina učenje nenasilne komunikacije i sudjelovanje u društveno korisnom radu i razvoj društvene solidarnosti.