Uskoro kreće uređenje prostora u braniteljskoj zgradi u Ivancu

Uskoro kreće uređenje prostora u braniteljskoj zgradi u Ivancu Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec i Koordinacija ivanečkih braniteljskih udruga zajedno kreću u aktivnosti vezane uz uređenje prostora u prizemlju braniteljske zgrade u Gajevoj ulici u Ivancu.

Riječ je o velikom prostoru ukupne površine 421 četvornih metara, koji je Grad Ivanec dobio na korištenje od Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom te ga namijenio prvenstveno za rad braniteljskih, ali i ostalih ivanečkih civilnih udruga.

- S obzirom na to da je riječ o nekretninama u čije je uređenje i opremanje potrebno uložiti visoka financijska sredstva, a da u svom proračunu Grad za to nema dovoljno novca, kao i na to da resorna ministarstva i druge asocijacije nisu prepoznale potrebu da podrže projekte uređenja toga prostora koje im je Grad Ivanec dosad kandidirao na natječaje, ocijenjeno je da se s time više neće čekati - napomenuli su iz Grada Ivanca.

Budući da su se branitelji spremni radno angažirati i za razne obrtničke poslove dati "ruke", dogovoreno je da će u suradnji s Gradom postupno krenuti u uređenje toga prostora i stvaranje adekvatnih uvjeta za rad braniteljskih, ali i ostalih udruga. Branitelji bi, k tomu, željeli taj prostor urediti u budući Memorijalni centar ivanečkih branitelja.

To je, među ostalim, dogovoreno u ponedjeljak, 7. ožujka, na sastanku u ivanečkoj Gradskoj vijećnici održanom na inicijativu braniteljskih udruga, na kojem su, uz gradonačelnika Milorada Batinića, dogradonačelnika Čedomira Bračka, pročelnicu Marinu Držaić i višu referenticu za civilno društvo Ivančicu Peharda, sudjelovali predstavnici braniteljskih udruga Ljudvek Cikač, Zdenko Horvat, Damir Kraš, Tihomir Šavorić i Vjekoslav Špac.

Svi sudionici su nakon sastanka razgledali prostore u braniteljskoj zgradi. Budući da su u prizemlju na raspolaganju dvije nekretnine – jedna, s istočne strane, površine 70-ak četvornih metara te druga, sa zapadne strane, koja se sastoji od četiri prostora ukupne površine 260 "kvadrata", braniteljske udruge idućih će dana ocijeniti hoće li se odlučiti za uređenje manjeg ili većeg prostora. Pritom je naglašeno da je itekako dobrodošla pomoć i svih drugih ivanečkih udruga, čije bi se potrebe mogle također riješiti u braniteljskoj zgradi.

Kako bi aktivnosti krenule što prije, već ovoga tjedna održat će se sastanak s arhitekticom, aktualizirati i dodatno analizirati troškovnici, a nakon toga će se na novom sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga dogovoriti konkretniji detalji predstojećih aktivnosti.

Na sastanku se razgovaralo i o imenovanju ulica i ustanova po poginulim braniteljima ivanečkoga kraja, čime bi se trajno sačuvala uspomena na njihovu žrtvu. Kako se kod eventualnih (pre)imenovanja građanima ne bi stvarali troškovi vezani uz potrebu ishođenja novih osobnih dokumenata, predloženo je da se buduće novoformirane ulice nazovu po njima te da jedna ulica dobije naziv Ulica hrvatskih branitelja. Ivanečko gradsko vodstvo podržalo je ovaj prijedlog.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.