Uređuje se korito rijeke Bednje u Margečanu, vrijednost radova 700.000 kuna Foto: HDZ Varaždinske županije

Uređuje se korito rijeke Bednje u Margečanu, vrijednost radova 700.000 kuna

Varaždinske vijesti | 4.4.2021. u 16:10h | Objavljeno u Našim krajem

Za uređenje potoka i rijeka u Varaždinskoj županiji, Hrvatske vode u 2021. godini ulažu 12 milijuna kuna, a jedna od lokacija na kojoj se trenutno izvode radovi na uređenju vodotoka jest ona na rijeci Bednji u Margečanu. Vrijednost radova je 700.000 kuna.

Tim povodom Margečan su posjetili direktor varaždinskog VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić i saborski zastupnik Anđelko Stričak, a dočekali su ih izvođači radova, predstavnici Mjesnog odbora Margečan te gradski vijećnik Grada Ivanca Zdenko Đuras.

margecan_hrvatske_vode_02042021_1.jpg

- Upravo je Đuras, u suradnji s Mjesnim odborima iz Margečana, Seljanca i Osečke, potaknuo ubrzanje rješavanja uređenja korita Bednje. Naime, kod većih oborina, stambeni i gospodarski objekti u blizini Bednje bili su poplavljeni, a taj se problem morao što prije riješiti - priopćili su iz županijske organizacije HDZ-a.

- Raduju me ovi zahvati na rijeci Bednji na području Mjesnih odbora Margečana, Osečke i Seljanca, koji će ponajprije otkloniti mogućnost poplava, ali i poboljšati vizualni dojam cijelog kraja. Zahvat se izvodi i neposredno uz lokaciju etno kuće koju je izgradila i održava vrijedna Udruga građana Margareta, pokretač brojnih aktivnosti u našem mjestu. Tim će se radovima povezati prirodne ljepote Bednje s cijelim kompleksom etno kuće, a Margečan će dobiti još pitomiji i atraktivniji izgled. Etno kuća nalazi se skoro na ulazu u Margečan. Svi znamo koliko je važan prvi dojam, pogotovo iz aspekta turističke ponude, s obzirom na to da sve više pješaka, biciklista, planinara i rekreativaca prolazi ovim krajem. Moramo raditi na unapređenju i poboljšanju ponude za sve putnike-namjernike koji odluče posjetiti naše mjesto, bogato prirodnim ljepotama i nadasve susretljivim i vrijednim ljudima. Isto tako, drago mi je što su Hrvatske vode prepoznale potrebu za uređenjem vodotoka Bednje, kao i onih koji se u nju ulijevaju, a imamo najave da će toga na širem ivanečkom gradskom području biti i više. Stoga moramo ustrajati na ovakvoj razini suradnje - rekao je Zdenko Đuras.

margecan_hrvatske_vode_02042021_2.jpg

- Vrijednost radova na području Grada Ivanca za potrebe održavanja i uređivanja vodotoka i kanala, ove je godine dva milijuna kuna, a radit će se i/ili se radi na ukupno 11 lokacija. Među njima je i uređenje korita Bednje u Margečanu, nizvodno od mosta Bednje na ulazu u mjesto, u dužini od 1,5 kilometar. Uređeni su i neki bočni kanali, a neki će se sad urediti. Ukupna vrijednost radova na području Margečana iznosi 700.000 kuna - pojasnio je Danijel Bunić.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je kako se posebna briga vodi o zaštiti i očuvanju okoliša.

- Hrvatske vode ove godine u Varaždinskoj županiji planiraju izvesti radove uređenja potoka i rijeke na čak 80 lokacija u vrijednosti 12 milijuna kuna. Primarni cilj je spriječiti eventualne poplave, ali s obzirom na to da se izvode u naseljenim mjestima ili u njihovoj blizini, ovim radovima će se također uljepšati cjelokupna vizura mjesta - rekao je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

margecan_hrvatske_vode_02042021_3.jpg

Osim na rijeci Bednji, delegacija je obišla neke lokacije u samom mjestu Margečan, poput potoka u Ulici Biškupovec na kojem se također planiraju odraditi neki zahvati, prije svega zbog sigurnosti prometa, ali i zbog atraktivnosti naselja.

margecan_hrvatske_vode_02042021_4.jpg

margecan_hrvatske_vode_02042021_5.jpg