Upoznajte pjesnikinju Ladislavu Šarec: Prava i iskrena ljubav baca sidro za bolje sutra

vv/Ludbreške e-novine | 7.4.2024. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Kaže se da o pjesnicima najviše govore njihove pjesme, a zasigurno nam to otkrivaju i poznati Šimićevi stihovi: „Pjesnici su čuđenje u svijetu, oni idu zemljom i njihove oči velike i nijeme rastu pored stvari, naslonivši uho na ćutanje što ih okružuje i muči, pjesnici su vječno treptanje u svijetu.“ (Antun Branko Šimić).

Ladislava Šarec svojim stihovima stvara modernu poeziju, a u svojim izdanim zbirkama pjesama pokazuje nam kako „raste“ od prve zbirke pjesama“ Titraj duše“ izdane 2013. godine , te nastavlja u zbirci „Nečujni krikovi gorčine“ 2016., pa sve do „Rapsodije veličanstvene iskre ljubavi“ 2020. godine.

Ladislava Šarec rođena je 1984. godine u Varaždinu. Djetinjstvo je provela u Ludbregu gdje je završila i osnovnu školu. Školovanje je nastavila u Varaždinu u Srednjoj strojarskoj i prometnoj školi i stekla zanimanje tehničar cestovnog prometa.

- Na sljedećim raskrižjima života slijedim putokaze koji me vode do dodatnog obrazovanja, usavršavanja i stjecanja novih znanja i vještina - naglašava Ladislava.

- Nakon nekoliko završenih obrazovanja i zaposlenja, već više od 7 godina radim u Koprivnici u obrtu za čuvanje djece te sam se doista pronašla u poslu koji voli. Udana sam i majka sam dvoje djece, te uz obiteljske obaveze svaki slobodni trenutak, a često je to i noću i dok sam sama koristim za pisanje - dodaje.

- Ohrabrena svim padovima, čvrsto i sigurno ustajem, koračam novim stazama u nove pobjede. Književno stvaralaštvo utiskuje mi pečat sreće i zadovoljstva. Volim zapisati stih rođen unutarnjim impulsom, proživljen u nečijem iskustvu, stvoren u mašti. U šutnji pišem drhtajem sreće i mira - govori Ladislava.

- Književnim radom počela sam se baviti u osnovnoj školi. U početku su to bile zadane teme za školske sastavke i slično, a koji put sam ih upotpunila za svoju dušu. Neki radovi bili su mi objavljeni u školskom listu, ali svakako mi je veliki uspjeh i poticaj bio što sam uoči jednog Valentinova, zahvaljujući odabiru slušatelja Radio Ludbrega nagrađena za jednu ljubavnu pjesmu. Kasnije sam se prijavila i na književni natječaj Radio Ludbrega za stvaralačke radove na kajkavskom jeziku. Moram priznati da mi je pisanje na zavičajnom govoru išlo mnogo jednostavnije i prirodnije. Odlučila sam i dalje njegovati i prenositi na mlađe generacije naš dragi kaj - govori mlada pjesnikinja.

Rad na kajkavskom „Mati“ također je nagrađen na natječaju Radio Ludbrega, a svojim je radovima sudjelovala i na drugim natječajima, te su joj radovi objavljivani u pjesničkim zbirkama. Ladislava nam je otkrila kako obožava pisati ili kako to ona pjesnički voli reći „stavlja na papir dijalog uma i srca.“

Radovi koje piše proizlaze iz nečijeg životnog iskustva, ponekad iz vlastitog dok su neki samo plod mašte. U okviru ovogodišnje manifestacije „Dani Zlate Brzeske“ predstavljena je i prva slikovnica naše pjesnikinje pod nazivom „Dječji svijet“. Slikovnica je sastavljena od dramskih tekstova pisanih u rimi. Ilustracije za slikovnicu izradila je Melani Šarec, dvanaestogodišnja kći Ladislave, koja se ističe sa svojim talentom za slikanje. Zanimljivo je da je osim na spomenutoj manifestaciji predstavljanje slikovnice bilo i u Đelekovcu, koje organizira Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbe seoskog turizma „Vendi.“

Ladislava je članica ove udruge, koja njeguje kulturnu baštinu.

- Volim zapisati stihove na kajkavskom jeziku jer smatram da trebamo vrednovati svoju kulturnu baštinu i prenositi ju na generacije -  ističe.

Posebno je ponosna na mnoge radove uvrštene u raznim zbornicima, pročitane na književnim večerima, ali i nagrađivane.Prilikom predstavljanja slikovnice “Dječji svijet“ u Đelekovcu izvedena je plesna točka plesne skupine Crazy Hill i glumačke družine „Gumbeki“ članova KUD-a Anka Ošpuh, a prema tekstu iz slikovnice.

Poezija Ladislave Šarec temelji se na pitanju oko dvojnosti ljudske prirode kroz sukobe dobra i zla, ljubavi i grijeha, žudnje i gorčine pa i života i smrti. U svojim stihovima kao da pokušava izbjeći zlo koje vreba odasvud. U njenom književnom stvaralaštvu puno je osjećaja, čežnje, žudnje, povratka životu, ljubavi i ženstvenosti, pa se možemo lako „stopiti“ s njenim stihovima koji nam otkrivaju ono što možda sami ne možemo izreći na taj način.

Izdanjem treće zbirke pjesama „Rapsodija veličanstvene iskre ljubavi“ dokazuje da je jasan njen putokaz kojim je krenula od svoje prve zbirke pjesama, a to je kvalitetna orijentacija kreativnosti na putu do osvajanja slobode umjetničkog nadahnuća. Tematika koja se izdvaja u trećoj zbirci pjesama, postojanje je prave i bezuvjetne ljubavi, kao pokretač za naše bolje sutra, za buđenja uz osjet topline i nježnosti.

- Prava i iskrena ljubav baca sidro za bolje sutra, nutrini daje pečat istinskog postojanja, razvlači osmijeh, živi … i neviđena, ona je najljepša! - zaključuje Ladislava.