UNESCO festival u Turskoj, dobra prezentacija Lepoglave

VV | 20.10.2021. u 18:12h | Objavljeno u Našim krajem

Povijesna jezgra poznate Antalije u Turskoj, Kaleiçi – Muratpaşaproteklog je vikenda bila poprište šestog izdanja najvećeg kulturnog događanja u toj turskoj provinciji. UNESCO festival ove je godine okupio preko stotinu predstavnika 36 gradova iz 21 zemlje svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Hrvatsku je po drugi puta predstavljala Lepoglava kojoj je veliku podršku pritom pružila Turska razvojna agencija – TIKA prepoznavši u Lepoglavi dobrog partnera za suradnju na području kulture i kulturne baštine.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se Karmen Šoštarić, predsjednica Ekomuzeja Lepoglave te Ankica Škvarić, majstorica-čipkarica.

- Ukazana nam je neizmjerna čast da po drugi put, uz podršku zagrebačkog ureda TIKA-e sudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavimo dio naših posebnosti. Predstavili smo način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i novi promotivni spot o našoj Lepoglavi, a posebno nas veseli što je javna prezentacija polučila veliki interes zbog kojeg očekujemo neka nova lica i nove partnere na budućim aktivnostima u našem malom gradu - izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima, turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

Uoči same prezentacije, predsjednik Gradskog vijeća Kovač potpisao je zajedničku „Deklaraciju o zaštiti starih gradova“ koji njeguju UNESCOvu zaštitu čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

- Ovogodišnja tema festivala i nove Deklaracije fokusirana je na kontekst ljudskih prava u zaštiti kulturne baštine. U današnjem svijetu kad ljudska prava baš i nisu na cijeni, kad se uništavaju tisućljetni kulturni spomenici i kad su upravo naši sugrađani ti koji su nositelji zaštite naše kulturne baštine, vrlo je važno potencirati kulturu kao dio našeg identiteta kao ljudskih bića koja bi nas trebala spajati, a ne razdvajati...baš kao što nas je spojila proteklog vikenda u Antaliji - zaključio je Kovač.

Galerija slika