Umirovljenik Marijan Vrček zaljubljenik u biljke: posadio i plantažu paulovnije

| 10.7.2017. u 16:57h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Prava mala plantaža paulovnije niknula je u Jalkovcu, na zemljištu iza kuće Marijana Vrčeka, umirovljenika koji je u 35 godina proputovao gotovo cijeli svijet radeći kao građevinski radnik.

Može se reći da su biljke njegova strast, a paulovniju je posadio kao posvetu svojoj supruzi.

- Moja je žena umrla od karcinoma dojke, a kasnije mi je jedan Japanac, koji je u to vrijeme radio sa mnom, rekao da sam trebao nabaviti med paulovnije, koji se u istočnoj kulturi smatra vrlo ljekovitim - ispričao nam je Marijan.

Trenutno ima oko 560 stabala paulovnije, a ovo brzorastuće drvo sadi i na obližnjem zemljištu.

- Prošle godine sam prvi put posadio paulovniju. To je vrlo kvalitetno drvo, osobito za ogrjev jer je visokokalorična, ali i za izradu namještaja, pa ću možda nešto i prodati. Nije zahtjevna za uzgoj, jedino u prve dvije godine treba malo više pažnje, treba je oblikovati tako da raste u visinu i redovito zalijevati da se dobro ukorijeni, ali kasnije nema brige s njom - ističe Marijan i dodaje da je sjeme ovog sve popularnijeg drveta dobio od jednog prijatelja.

- Stavio sam ga u tegle, a tajna je u tome da sjeme ne smije biti u zemlji, već samo na površini i redovito ga zalijevati - otkrio nam je ovaj umirovljenik koji zaista ima “zelene”, vrtlarske ruke...

Više o umirovljeniku Marijanu čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti