UDVDR Ivanec prigodnom svečanošću obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Foto: UDVDR Ivanec

UDVDR Ivanec prigodnom svečanošću obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Varaždinske vijesti | 31.7.2019. u 16:40h | Objavljeno u Našim krajem

Na posljednjoj sjednici Središnjeg odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Ivanec, u analizi provedenih aktivnosti najviše se govorilo o snimanju dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost" koji govori o ulozi hrvatskih građana s područja bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu i događanjima koja su mu prethodila.

Izraženo je zadovoljstvo odrađenim snimanjima na Ivanščici, Zapadnoj Slavoniji te u Ivancu, sa sudionicima događanja u razdoblju od 1989. do 1995. godine. Dogovoreno je također da će ivanečki UDVDR u kolovozu, samostalno ili u suradnji s drugim udrugama, organizirati i provesti čak četiri događanja.

Prvo od njih održat će se u ponedjeljak 5. kolovoza, kada će se u Ivancu proslaviti 24. obljetnica Vojno redarstvene akcije Oluja, odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Obilježavanje će početi u jutarnjim satima, kada će se članovi ogranka od 9:15 sati priključiti odavanju počasti kod spomen obilježja u Ivancu te spomen križa na ivanečkom groblju, koje organizira Grad Ivanec.

Obilježavanje će se nastaviti u 10 sati svetom misom u župnoj crkvi, potom će u 11 sati na prostoru ispred crkve predstaviti Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje, čiji će članovi građanima govoriti prirodnoj proizvodnji meda te darovati 100 manjih staklenki domaćeg meda, a u 12 sati će u vjeronaučnoj dvorani župe Ivanec o akciji Oluja kratko govoriti njezini sudionici, nakon čega će uslijediti zajedničko druženje. Uz UDVDR - Ogranak Ivanec, obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organiziraju HVIDR-a Ivanec, župa Ivanec i Pčelarska udruga Čmalico Bednja.

dan_pobjede_ivanec_program.jpg

Na sjednici je bilo riječi i o 4. Memorijalu sjećanja na Dražena Šešeta i Ivicu Cecelju, koji će se održati 11. kolovoza u Gačicama, te je istaknuto kako je za taj događaj, u kojega će se po prvi puta kao pokrovitelj uključiti Grad Novi Marof, više-manje sve spremno.

Sve je spremno i za 14. Memorijal sjećanja na poginule vukovarske branitelje Josipa Kapustića, Tomu Jambora i Stjepana Vusića, koji će se u suradnji s HVIDR-om Ivanec, Hrvatskim časničkim zborom Ivanec i udrugom Branitelji Hrvatske Lepoglava, te uz pokroviteljstvo Gradova Ivanca i Lepoglave i Ministarstva hrvatskih branitelja, održati 24. i 25. kolovoza u Kamenici, Žarovnici i Jerovcu.

Upravo je tako zgusnut raspored u kolovozu "natjerao" vodstvo Ogranka da planirano snimanje kadrova za dokumentarni film "Zaboravljena mladost" sa sredine pomaknu na kraj kolovoza i(li) početak rujna. Pri kraju sjednice vodila se debata o odnosu društva prema braniteljskoj populaciji, a raspravljalo se i o Planu rada za 2020. godinu te je dogovoreno da će se više raditi na tribinama i predavanjima na temu "Domovinski rat – istina o slobodi" te na snimanju dokumentarnog filma "Zaboravljena mladost".