UDVDR Ivanec: Antun Rinkovec predsjednik Povjerenstva za zdravstvenu skrb branitelja

UDVDR Ivanec: Antun Rinkovec predsjednik Povjerenstva za zdravstvenu skrb branitelja Foto: UDVDR Ivanec

Ivanečki ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata održao je 2. sjednicu u novom sazivu, kojoj su nazočili i predsjednici Nadzornog odbora i Suda časti, povjerenici za osnivanje klubova u Klenovniku i Donjoj Voći, kao i predstavnici udruga zainteresiranih za suradnju s Ogrankom.

Na sjednici je istaknuto da su u proteklom razdoblju sve planirane aktivnosti uspješno provedene, a osim planiranih, odrađene su i neke dodatne aktivnosti. Tako je Ogranak krajem prošle godine sklopio ugovor o povoljnijoj kupnji goriva s tvrtkom Adria Oil. Na Izbornom saboru županijskog UDVDR–a za potpredsjednika je izabran Ljudvek Cikač, za člana Središnjeg odbora Željko Đurin, a Suda časti Martin Lukavski, što je, kako je istaknuto, potvrda kvalitetnog i uspješnog rada ivanečkog Ogranka.

U kontaktu s Veteranskom bolnicom Zabok, podaci o njenim zdravstvenim uslugama prenešeni su braniteljima, a prema informacijama s terena, neki su branitelji šireg ivanečkog područja u posljednje vrijeme koristili usluge Veteranske bolnice Zabok i iskustva su im pozitivna. Kako bi se još više približile usluge bolnice te pojačano poradilo na preventivi zaštite zdravlja, za predsjednika Povjerenstva za zdravstvenu skrb branitelja izabran je Antun Rinkovec. Povjerenstvo će imati 3-5 članova koje će predložiti Rinkovec, a potvrditi Središnji odbor. Zadaća povjerenstva bit će informiranje i usmjeravanje članova udruge, ali i ostalih branitelja, na načine primanja potrebnih zdravstvenih usluga, kako u veteranskoj, tako i u ostalim zdravstvenim ustanovama, a sve u cilju da se smanji porazan i zabrinjavajući postotak branitelja preminulih od najtežih bolesti.

Kako je istaknuto, u suradnji sa županijskom Podružnicom i središnjicom u Zagrebu, u tijeku su aktivnosti na dodjeli prijenosnih računala studentima, djeci hrvatskih branitelja, a provode se i one na pomoći obiteljima socijalno ugroženih i nezaposlenih branitelja.

Gradu Ivancu su predana su tri Programa - za sufinanciranje 2. memorijalnog pohoda u spomen na poginule i umrle ivanečke branitelja, zatim za održavanje Županijskih i državnih susreta dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, te za 3. dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Usto, još će dva natječaja biti aplicirana Ministarstvu branitelja.

Napomenuto je da su pripremljeni prijedlozi za preimenovanje ulica i pojedinih institucija po poginulim braniteljima, pitanje prostora u "braniteljskoj" zgradi u Ivancu i druge teme koje će biti prezentirane na sastanku s Gradom Ivancem, koji je najavljen po završetku natječaja za financiranje javnih potreba Grada Ivanca. Kako je taj natječaj završen 15. veljače, ivanečki ogranak očekuje odgovor Grada Ivanca o terminu održavanja sastanka.

Povodom 25. obljetnice početka Domovinskog rata, UDVDR Ivanec priprema održavanje jedne ili dviju stručnih tribina tijekom ožujka i travnja, na kojima će sudjelovati i neki od prvih zapovjednika ratnih postrojbi Ivanca. Također, potvrđen je program obilježavanja 24. obljetnice pogibije Josipa Magaša, koji će se u suradnji s Udrugom građana Prigorec održati 23. travnja. Program će se sastojati od odavanja počasti Magašu na grobu u Varaždinu i u rodnoj kući u Prigorcu, svete mise zadušnice te sportskih natjecanja djece i mještana Prigorca i branitelja.

Osim suradnje s Lovačkim društvom Šumski zec Margečan, s kojim će biti održana prigodna manifestacija povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, prihvaćen je i prijedlog Lovačkog društva Jelen Ivanec za suradnju s UDVDR Ogranak Ivanec. Tako bi 10. lovački memorijal "Ivan Sever Nino" bio dio programa kojim će se 17. i 18. rujna rujnu obilježiti 25. godišnjica njegove pogibije, te osvajanja vojnog objekta na Ivanščici. Budući da je nositelj tog programa Hrvatski časnički zbor, prijedlog će biti razmatran na predsjedništvu Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca.

Izvješće o aktivnostima Kluba Bednja podnio je predsjednik Stjepan Galinec, te najavio skorašnji Izborni sabor, a povjerenici za Klenovnik i Donju Voću obvezali su se da će najkasnije do kraja travnja formirati Inicijativne odbore kako bi na području svojih općina pomogli sve većem broju branitelja s ugroženim socijalnim statusom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.