Udruga Spas dobila nove prostorije; uskoro stiže sklonište za mačke, a kreće i sufinanciranje sterilizacije

VV | 12.4.2024. u 12:30h | Objavljeno u Našim krajem

Porta na ulazu u nekadašnji krug poduzeća Varkom i Aquatehniku, pokraj Kinološkog društva Varaždina, danas je predana na upotrebu Udruzi Spas koja brine o napuštenim životinjama.

Prostor je nakon potpisanog ugovora predao zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

- Prostori udruge u kojima sada rade članice udruge su vrlo loši, da ne kažem neljudski i zaista je bilo vrijeme da im se pomogne na neki način. Varkom se izmjestio iz te zgrade i mi smo odlučili sufinancirati troškove nove upravne prostorije udruge Spas. Na prostorima uz ovu kuću trebalo bi doći novo, kontejnersko sklonište za mačke. O tom problemu se mnogo priča,  a Varaždin kao prvi u  Hrvatskoj želi riješiti taj problem. Nakon svih megalomanskih  idejnih rješenja, mi smo se odlučili za održivo rješenje koje ćemo realizirati u slijedećih godinu dana. Početkom slijedeće godine azil za stotinjak napuštenih mačaka trebao bi tu biti napravljen, a o njima bi također brinula Udruga Spas koja je jedina certificirana za takvu djelatnost - poručio  je zamjenik gradonačelnika Marković i dodao da Grad Varaždin financira udrugu s oko 180 tisuća eura godišnje, a županija s tek 6 tisuća, iako polovica zbrinutih pasa dolazi s područja van granica Varaždina.

Predsjednik  Gradskog vijeća Lovro Lukavečki također je obišao Udrugu Spas te se zahvalio volonterima i djelatnicima Udruge Spas koji naporno rade da životinje budu zbrinute, a u ime udruge, njezinih 15 djelatnika i još toliko volontera zahvalila se predsjednica udruge Gordana Lacko.

- Zahvaljujem Gradu Varaždinu i zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću koji stvarno uvijek ima sluha za naše probleme. Nakon naše zamolbe ovaj prostor koji je bio prazan dobili smo u najam što nam puno znači. Pozdravljamo i projekt za uređenjem novog skloništa za mačke i nadam se da će ovaj put biti realiziran. Kao jedino sklonište za pse u županiji, u prostorijama udruge sada je zbrinuto 411 pasa.

Voditelj  Komunalnog redarstva Krešimir Sever iskoristio je priliku i najavio akciju sufinanciranja sterilizacije mačaka.

- Grad Varaždin danas objavljuje javni poziv građanima po kojem će građani moći dovesti svoje mačke i sterilizirati ih uz sufinanciranje od 30 eura po mački. Građani se mogu javiti na dva mjesta: u Veterinarsku stanicu i u veterinarsku ambulantu Simba. Sve su informacije o javnom pozivu dostupne na internetskim stranicama Grada Varaždina OVDJE.