Udruga "Lepoglavska Ves": Za 600 kuna godišnje članarine vode održivi lokalni vodovod

| 25.2.2019. u 15:23h | Objavljeno u Našim krajem

Najavljene zakonske izmjene na području vodnoga gospodarstva koje bi, ako se usvoje, nalagale pripajanje manjih isporučitelja vodnih usluga najvećem isporučitelju na određenom području, digle su na zadnje noge manje vodovode na području Varaždinske županije poput ivanečkih Ivkom-voda. Kao potencijalni “pobunjenici” protiv novih pravila igre spominju se i “divlji” lokalni vodovodi kojih samo na području Grada Lepoglave ima više od dvadeset. Znatan broj takvih vodovoda loše funkcionira jer se o njima nitko ne brine, a s druge strane, dobar dio korisnika tih vodovoda ne želi pripajanje javnoj vodoopskrbi.

 

20180407_131319-1.jpg

 

No ima i primjera dobre prakse koji pokazuju da građani sami mogu uspješno upravljati javnim dobrom, a među takvim uređenim i samoodrživim lokalnim vodovodima na području grada Lepoglave su „Očura-Muričevec-Šumec“, „Purga-Vulišinec“, Zglavlji potok Sestranec“ koji imaju ukupno 600 korisnika, te vodovod u vlasništvu Udruge građana “Lepoglavska Ves”, koji mnogi ističu kao dobar primjer upravljanja.

Prema riječima predsjednika Udruge “Lepoglavska Ves” Ivana Druška, udruga okuplja 321 člana čije obitelji koriste vodovod, koji je također sve do 2012. godine bio u lošem stanju. No tada su građani izabrali nove ljude u Vijeće udruge, a Druška za predsjednika i odlučili sanirati vodovod. Među prvim potezima bilo je sređivanje vlasništva i saniranje cijevi. Korisnici su sami detektirali gdje curi voda i angažirali tvrtku da popravi rupe. Također su umjesto 100 ili 150 kuna godišnje članarine, utvrdili godišnju članarinu od 600 kuna, a s tim su novcem mogli već dosta toga napraviti.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...