Učenici u Varaždinskim Toplicama obilježili Dan europske baštine Foto: OŠ Varaždinske Toplice

Učenici u Varaždinskim Toplicama obilježili Dan europske baštine

Varaždinske vijesti | 2.10.2016. u 08:14h | Objavljeno u Našim krajem

U petak, 30. rujna, učenici 8.a razreda Osnovne škole "Antuna i Ivana Kukuljevića" Varaždinske Toplice su s profesorom povijesti i geografije Dragom Ilićem sudjelovali u obilježavanju Dana europske baštine u Arheološkom parku Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Učenici su uz stručno vodstvo prošetali Arheološkim parkom gdje je bilo organizirano predavanje i izložba na otvorenom. Arheolozi, koji rade na tom lokalitetu, predstavili su dosadašnje radove kao i daljnje planove i projekte.

Sustavnim arheološkim istraživanjima, koja na toj lokaciji od 1953. godine provodi Antički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, otkriven je kompleks rimske arhitekture, a brojni kameni spomenici svjedoče da se radilo o lječilišnom i kultnom centru izrazito popularnom širom Rimskog Carstva.

Cilj manifestacije jest uključivanje zajednice kao jednog od ključnih partnera u očuvanju baštine. Obilježavanje dana Europske baštine inicijativa je koja putem kulturnopovijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta od davne 1985. godine širi znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju. Republika Hrvatska se od 1995. godine pridružila ovoj manifestaciji i od tada kontinuirano, svake godine, obilježava Dane europske baštine u organizaciji Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine.

 

Galerija slika