Učenici OŠ Sveti Đurđ učili o važnosti zdrave i balansirane prehrane

vv | 22.11.2023. u 18:25h | Objavljeno u Našim krajem

Mjesec studeni obilježava se kao mjesec borbe protiv šećerne bolesti. Tim se povodom održavaju brojne aktivnosti s ciljem jačanja svijesti te provođenja dodatnih preventivnih aktivnosti i unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću u RH. Jedna takva aktivnost održana je i u Osnovnoj školi Sveti Đurđ gdje je izložen tematski pano.

Učenicima je uz prezentaciju opisana bolest kao i zdravstveni problemi koji mogu proizlaziti uz sam dijabetes. Uz priču učiteljice koja i sama boluje od šećerne bolesti učenici su dobili uvid u način života i važnost kontrole vrste i količine hrane koju konzumiraju.

Važno je u svakodnevnom životu, neovisno o dijabetesu, voditi računa o raznovrsnoj prehrani i konzumiranju voća i povrća koji obiluju mikronutrijentima u usporedbi s brzom hranom koja je djeci najčešće prvi izbor. Naglašena je i važnost svakodnevnog kretanja u održavanju zdravlja organizma. Uz prezentaciju ‘Što i kako jesti’, savjetovani su o važnosti doručka kao glavnog dnevnog obroka uz izreku „Doručkuj kao kralj, ručaj kao gospodin, a večeraj kao siromah.“

Učenici su imali priliku degustirati grejp, mango, avokado, pomelo, kaki i kikiriki iz ljuske, hranu koja se često ne nalazi na njihovom jelovniku. Bili suvrlo znatiželjni kad su uočili izloženo jelo. Učenici osmih razreda na satovima razrednika kroz radionicu ‘Skriveni šećeri’ upoznali su namirnice koje obiluju šećerima kojih nismo svjesni, odnosno skriveni su u obliku koji na prvi kontakt nije sladak. Kroz radionice i predavanja vodile su ih učiteljice Lidija Pokos i Melita Bontek.