U većini gradskih uprava u Hrvatskoj dominiraju žene – među prvih deset je i Lepoglava

Varaždinske vijesti | 12.3.2024. u 12:19h | Objavljeno u Našim krajem

Novo veliko istraživanje portala Gradonačelnik.hr pokazalo je da žene čine polovicu i više zaposlenih u čak 117 gradskih uprava u Hrvatskoj. U njih 47 udio žena je i preko 70 posto, u 10 gradova 80 i više posto, a upravo među tim gradovima je i Lepoglava.

Istraživanje o zastupljenosti žena u hrvatskim gradskim upravama je, već tradicionalno, provedeno povodom Međunarodnog dana žena, a dobiveni su podaci iz 123 grada, od njih ukupno 128.

U njih 47 udio žena premašuje 70 posto, a u deset gradova, među kojima je i Lepoglava, žene čine 80 posto i više zaposlenih u gradskoj upravi. Konkretno, u Lepoglavi od 11 zaposlenih 9 su žene, što čini 82 posto.

Lepoglava se našla na još jednom popisu i to onom na kojem je udio žena na čelu gradskih tvrtki i institucija. Tako se Lepoglava može pohvaliti činjenicom da su upravo žene na čelu dviju gradskih institucija, odnosno ustanova – udio je, dakle, stopostotan!

– Status žena u društvu mijenja se nabolje, ali još uvijek nismo došli do potrebne razine i u mnogim su sredinama žene još uvijek podzastupljene. Kod nas u Lepoglavi nije tako, jer smo itekako svjesni vrijednosti, sposobnosti, marljivosti i pouzdanosti žena koje odavno nisu samo majke i kućanice, već su u mnogočemu ravnopravan partner muškarcima. Žene su itekako zavrijedile biti u politici, na rukovodećim položajima, uključene u donošenje odluka i vođenje projekata, jer su pokazale da to rade sjajno, stoga i zaslužuju naše povjerenje i podršku. U Gradu Lepoglavi to će uvijek i imati – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.