U Varaždinskoj županiji raste broj poljoprivrednika s certifikatom „Proizvodi hrvatskog seljaka“

S.K. | 28.4.2017. u 15:48h | Objavljeno u Našim krajem

Na Gradskoj tržnici u Varaždinu danas, 28.4. održana je svečana dodjela certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“. Te certifikate koji jamče da prodaju vlastite poljoprivredne proizvode, primila su sedamdeset i tri poljoprivrednika.

„Iznimno nas veseli činjenica da je certifikate ove godine primilo desetak poljoprivrednika više nego lani. To potvrđuje kontinuirani uspješan rad Udruge hrvatskih tržnica, Savjetodavne službe te lokalne i regionalne uprave. Varaždinska županija prepoznala je vrijednost projekta odmah po njegovu pokretanju prije jedanaest godina. Certificiranjem seljačkih tržnica i proizvoda hrvatskih seljaka osigurava se jamstvo podrijetla proizvoda i proizvođače štiti od nelojalne konkurencije. Kupnjom izravno od certificiranih proizvođača kupac dolazi do zdravog i svježeg proizvoda, a malim se proizvođačima hrane omogućuje da budu važan čimbenik u domaćoj poljoprivredi“, istaknuo je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Dodjelom certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“ Gradska tržnica u Varaždinu potvrdila je status certificirane seljačke tržnice koji posjeduje već dvanaest godina.
„Udruga hrvatskih tržnica certificiranje seljačkih tržnica pokrenula je 2006. godine, a varaždinska Gradska tržnica u projekt se uključila među prvima. Danas se provodi u 16 hrvatskih gradova, a njime je obuhvaćeno više od 600 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“, kazao je tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić.

Certifikati su vjerodostojan dokaz porijekla hrane i upotpunjuju doživljaj posjeta tržnici. „Domaća hrana s potpisom“ - slogan je kojim se kupci pozivaju na kupnju domaćih proizvoda. Istaknuo je to direktor varaždinske Gradske tržnice Predrag Ciglar te naglasio sve prednosti projekta: „Projekt certificiranja naš je odgovor na rastuću ponudu uvozne hrane nekontroliranog porijekla koja preplavljuje tržište. Isticanjem domaćih proizvođača nudimo zdraviju opciju jer lokalni proizvođači nude svježe proizvode pri čijoj se proizvodnji ne koriste štetni pesticidi i genetske modifikacije. Od polja do tržnice je kratak put na koji se ne troši mnogo vremena i goriva što je dobro za okoliš. Naposljetku, kupnjom kod malih proizvođača izravno se utječe na rast domaće poljoprivrede.“

Certifikate je poljoprivrednicima uručila varaždinska streljačica s naslovom Sportašice grada Varaždina Tanja Perec. Svečanost je vodio gradski notar Krunoslav Čolo, a za ugodnu zvučnu kulisu pobrinuli su se Tamburaši mjeseca.