Detalj s prošlogodišnje proslave Martinja

U subotu Martinje - krštenje mošta u Vinici

vv | 10.11.2016. u 08:21h | Objavljeno u Našim krajem

U Vinici, poznatoj po brojnim vinogradima i kvalitetnim vinima, uobičajeno se obilježava više blagdana povezanih s vinogradarstvom i vinarstvom. U cilju očuvanja tradicije i oživljavanja običaja vezanih uz obilježavanje najdražeg blagdana svih vinogradara, svetog Martina, u subotu 12. studenog po deseti će se put pod okriljem Općine organizirati manifestacija “Martinje – krštenje mošta u Vinici”.

Kao i prijašnjih godina, u organizaciju Martinja uključene su sve viničke udruge, a svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Udruga vinogradara “Vinea” pobrinut će se da svi posjetitelji imaju dovoljne količine mošta i vina, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna preuzeli su obvezu pečenja kestena koje su skupili zaposleni u sklopu ovogodišnjeg programa javnih radova. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja te članice Zajednice žena “Katarina Zrinski” godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem - obiljem orehnjača, makovnjača, zlevki, klipića, kiflica i ostalih domaćih kolača. Članovi NK “Vinica” te KK “Vinica” iskazat će se u pripremanju kotlovine, a članovi Udruge za šport i rekreaciju “Kapla” pripremaju “krumpir v lončeku”. Branitelji su preuzeli obvezu pripreme graha sa špekom i kobasicama, ribiči će se okušati u pripremanju fiš paprikaša, a lovci su zaduženi za gulaš.

Tijekom programa bit će organizirana prigodna prodaja rukotvorina koje će izložiti članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica”, djeca iz Dječjeg vrtića “Sreća” te članovi školske zadruge “Vrčeki”. Za odgovoran posao “krštenja mošta u vino” i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD-a Vinica te članice ŽVS “Leluja”.

- Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da u subotu dođu u Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi. Program će se odvijati od 14 sati u dvorani te oko zgrade Općine - najavljuju organizatori.