U Strmcu Podravskom održano predavanje "Romi - aktivni građani"

MGA/VV | 12.6.2020. u 08:11h | Objavljeno u Našim krajem

U prostoru Područne škole Strmec Podravski 9. lipnja u organizaciji Saveza Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ i Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinke županije održano je predavanje na temu „Romi – aktivni građani“.

Događaj je otvorio uvodnim riječima Eduard Oršoš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinske županije koji je pritom opisao vlastita iskustva sa održanih radionica seminara početkom godine u Zagrebu i naglasio važnost obrazovanja i kontinuiranog osposobljavanja romske zajednice za rješavanje problema i aktivno sudjelovanje u lokalnoj i široj zajednici. Zahvalio je Savezu Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ na naporima u okupljanju, organiziranju i educiranju pripadnika i predstavnika romske zajednice, njenih vijeća i udruga s ciljem integriranja ove značajne zajednice u hrvatsko društvo. Okupljenima se obratila Valerija Paljak, ravnateljica Osnovne škole Petrijanec riječima podrške za ovakva predavanja u kojima svi prisutni mogu čuti i naučiti kako unaprijediti odnose i život u zajednici.

Predavanje je održala Ivona Beus Richembergh, diplomirana politologinja i autorica seminara „Romi –aktivni građani“ koji se u organizaciji Saveza Roma RH „Kali Sara“ održava od veljače 2020. Svrha programa edukacije je osposobljavanje Roma da ostvaruju Ustavom zagarantiranu jednakopravnost u hrvatskom društvu. Cilj edukacijskog programa je da kroz stjecanje novih znanja i vještina polaznici razvijaju timski rad i osjećaj zajedništva, te da nauče i savladaju uloge, procedure i faze u donošenju odluka. Upravo te su vještine preduvjet za unapređenje procesa upravljanja za dugoročno i održivo djelovanje u zajednici i konačno, povećanje utjecaja i sudjelovanja u društvenom i političkom životu lokalne i globalne zajednice.

U tom cilju obrađene su teme komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina, te usavršavanje upravljačkih i organizacijskih sposobnosti. Posebno se pažnjom obradila tema formalnog obrazovanja kao ključem za rješavanje mnogih problema ove zajednice, ali i neformalnog obrazovanja kao mogućnosti neprekidnog razvoja vlastitih kapaciteta. Sudionici su kroz razgovor i diskusiju imali priliku iznijeti vlastita iskustva i dobiti korisne informacije koje mogu primijeniti u svojim budućim aktivnostima.

Romska zajednica kao sve aktivnija zajednica građana svojom boljom organiziranošću i željom za učenjem pokazuje da želi što bolje prepoznati, objasniti i obrazložiti svoje probleme, te organiziranim inicijativama potaknuti i sudjelovati u njihovom rješavanju kao preduvjetu aktivnog, odgovornog i uspješnog sudjelovanja u demokratskim procesima.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci