U Strmcu Podravskom održano predavanje "Romi - aktivni građani"

MGA/VV | 12.6.2020. u 08:11h | Objavljeno u Našim krajem

U prostoru Područne škole Strmec Podravski 9. lipnja u organizaciji Saveza Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ i Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinke županije održano je predavanje na temu „Romi – aktivni građani“.

Događaj je otvorio uvodnim riječima Eduard Oršoš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Varaždinske županije koji je pritom opisao vlastita iskustva sa održanih radionica seminara početkom godine u Zagrebu i naglasio važnost obrazovanja i kontinuiranog osposobljavanja romske zajednice za rješavanje problema i aktivno sudjelovanje u lokalnoj i široj zajednici. Zahvalio je Savezu Roma Republike Hrvatske „Kali Sara“ na naporima u okupljanju, organiziranju i educiranju pripadnika i predstavnika romske zajednice, njenih vijeća i udruga s ciljem integriranja ove značajne zajednice u hrvatsko društvo. Okupljenima se obratila Valerija Paljak, ravnateljica Osnovne škole Petrijanec riječima podrške za ovakva predavanja u kojima svi prisutni mogu čuti i naučiti kako unaprijediti odnose i život u zajednici.

Predavanje je održala Ivona Beus Richembergh, diplomirana politologinja i autorica seminara „Romi –aktivni građani“ koji se u organizaciji Saveza Roma RH „Kali Sara“ održava od veljače 2020. Svrha programa edukacije je osposobljavanje Roma da ostvaruju Ustavom zagarantiranu jednakopravnost u hrvatskom društvu. Cilj edukacijskog programa je da kroz stjecanje novih znanja i vještina polaznici razvijaju timski rad i osjećaj zajedništva, te da nauče i savladaju uloge, procedure i faze u donošenju odluka. Upravo te su vještine preduvjet za unapređenje procesa upravljanja za dugoročno i održivo djelovanje u zajednici i konačno, povećanje utjecaja i sudjelovanja u društvenom i političkom životu lokalne i globalne zajednice.

U tom cilju obrađene su teme komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina, te usavršavanje upravljačkih i organizacijskih sposobnosti. Posebno se pažnjom obradila tema formalnog obrazovanja kao ključem za rješavanje mnogih problema ove zajednice, ali i neformalnog obrazovanja kao mogućnosti neprekidnog razvoja vlastitih kapaciteta. Sudionici su kroz razgovor i diskusiju imali priliku iznijeti vlastita iskustva i dobiti korisne informacije koje mogu primijeniti u svojim budućim aktivnostima.

Romska zajednica kao sve aktivnija zajednica građana svojom boljom organiziranošću i željom za učenjem pokazuje da želi što bolje prepoznati, objasniti i obrazložiti svoje probleme, te organiziranim inicijativama potaknuti i sudjelovati u njihovom rješavanju kao preduvjetu aktivnog, odgovornog i uspješnog sudjelovanja u demokratskim procesima.