U srijedu u Sračincu projekcija ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku" Foto: VV arhiva / K. Đurić - ilustracija

U srijedu u Sračincu projekcija ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku"

Varaždinske vijesti | 2.8.2021. u 08:27h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Sračinec i Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995. uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, u srijedu 4. kolovoza organiziraju projekciju ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku".

Pukovnik Ivan Sokač bio je zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske i predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Od 1991. radio je u Štabu teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin, a odmah na početku Domovinskog rata uključio se u stvaranje Hrvatske vojske. Bio je jedan od osnivača 104. brigade Zbora narodne garde na varaždinskom području te sudjeluje u borbenim djelovanjima na pakračkom području. U tijeku provođenja akcije Alfa 91. u Pakracu na Gavrinici 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja. Ivan Sokač nositelj je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koje je nakon 27 godina posthumno primila njegova obitelj, a posthumno je promaknut u čin pukovnika, 1992. godine.

Film o pukovniku Ivanu Sokaču bit će prikazan u parku Velika graba, a projekcija će početi u 20.30 sati. U slučaju lošeg vremena projekcija će se održati u Domu kulture Sračinec.