U Sračincu predstavljen projekt o održivom gospodarenju otpadom "ČOKSA - Čuvajmo okoliš skupa"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U prostorijama Općine Sračinec u petak, 8. veljače, održala se uvodna konferencija projekta „ČOKSA Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom“. Na konferenciji korisnici i partneri predstavili su projekt te dali više informacija o njegovoj provedbi i aktivnostima. Na konferenciji za medije prisustvovali su načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Projekt je financiran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014-2020 sukladno Pozivu koji je raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta ČOKSA iznosi 563.561 kunu, od čega se 85 posto financira bespovratnim sredstvima, u iznosu od 479.027 kuna.

- Zahvaljujući Kohezijskom fondu omogućeno nam je da zajedno s općinama Cestica i Trnovec Bartolovečki krenemo u ovaj projekt kojem je cilj kroz različite aktivnosti educirati naše mještane o kvalitetnom razvrstavanju otpada - izjavio je načelnik Sračinca Novoselec, a načelnik Cestice Korotaj dodao je da su „sami stanovnici općine Cestica dobro upoznati s razvrstavanjem otpada, ali im je želja dostići sve ciljeve koji su postavljeni“.

Projekt doprinosi unapređenju kvalitete života u lokalnoj zajednici na području općina Sračinec, Cestica i Trnovec Bartolovečki, uključuje stanovništvo na način koji uvažava i doprinosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promiče načela dobrog upravljanja i suradnju s civilnim društvom.

- Kroz projekt će se raditi edukativne radionice i aktivnosti za djecu kao i javne tribine za sve mještane općina Sračinec, Cestice i Trnovec Bartolovečki koje će promovirati održivo gospodarenje otpadom - izjavio je zamjenik načelnika Krunoslav Lukačić dodajući da općine projektom žele povećati postotak domaćinstava koja u potpunosti razumiju i podržavaju razvrstavanje otpada na kućnome pragu tj. recikliranje. Također, cilj projekta je da stanovnici steknu pozitivan stav prema odgovornom postupanju s otpadom koje, osim pravilnog razvrstavanja, podrazumijeva i spriječavanje njegova nastanka, zatim ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje.

- Svaka dodatna edukacija mještana o razvrstavanju otpada hvalevrijedan je korak na putu prema čišćem i lijepšem okolišu - izjavio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki. Cilj provedbe projekta ČOKSA je povećanje svijesti javnosti o važnosti i načinu održivog gospodarenja otpadom s ciljem povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada, kao i manjom količinom otpada koji se odlaže na odlagalište.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.