U prethodno savjetovanje Općina Donja Voća objavila povijesni natječaj veći od 90 milijuna kuna! Foto: Ilustracija

U prethodno savjetovanje Općina Donja Voća objavila povijesni natječaj veći od 90 milijuna kuna!

Sponzorirani članak | 14.5.2021. u 15:01h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Općine Donja Voća, Krunoslav Jurgec, prošle je godine potpisao povijesni ugovor. Povijesni za Voću, ali i za stanovnike Lepoglave, Klenovnika, Maruševca, Cestice, Vinice, Petrijanca i Bednje. Radi se o projektu vrijednom skoro 100 milijuna kuna, projektu koji će, kada se završi, u svaki kutak ovoga kraja dovesti između ostalog i brzi internet. Započelo je prethodno savjetovanje za Nabavu projektiranja, gradnje, nabave i postavljanja opreme u sklopu projekta “Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području konzorcija Donja Voća“, a nakon zaključenja postupka nabave započet će projektiranje i građevinski radovi po sistemu “FIDIC Yellow“ na izgradnji mreže.

- Na ovom su području, nažalost, signali interneta i mobilne mreže općenito vrlo loši. A danas je nemoguće pratiti trendove u gospodarstvu, a ne imati kvalitetnu internetsku povezanost. To nam je preduvjet da bi imali konkurentne uvjete i privukli investicije na području digitalnih i ICT tehnologija. Brzi internet je i preduvjet za kvalitetnije turističke usluge, a kod nas leži ogroman turistički potencijal kojeg bi bilo šteta ne iskoristiti jer zaostajemo u tehnološkom smislu - objasnio je načelnik Jurgec razloge upuštanja u ovako velik projekt, velik i za administrativno veće i jače jedinice lokalne samouprave.

Jasan, čist i brz internet!

Svjedočimo, posebno od prošle godine, ubrzanom povećanju upotrebe interneta. Građani, poslovni subjekti, javna uprava, svi su promijenili svoje životne i poslovne navike, koje će postati standard, uz stalno traženje novih usluga i veće brzine prijenosa podataka.

- Posebno našim mladima moramo omogućiti jasan, čist i brzi pristup internetu i svijetu kako bi mogli bolje i lakše učiti, razvijati svoje ideje, komunicirati i na taj način napredovati u životu, a ne kaskati za svojim vršnjacima - kaže Jurgec.

banner_2-page-001.jpg

Brzi internet pomaže i ubrzava procese digitalizacije. Prepoznaje to i austrijska Vlada koja je nedavno objavila planove da u sljedećih nekoliko godina izdvoji oko 1,4 milijarde eura u širenje mreže širokopojasnog interneta kako bi omogućila da svaki građanin ima pristup brzom internetu, bez obzira živio on u ruralnom ili gradskom području.

- Zadovoljan sam što sam na vrijeme, još 2015. godine, shvatio koliko je razvoj širokopojasnog pristupa, dovođenje interneta u svako mjesto, svaku kuću, svaku ulicu važno za razvoj ovoga kraja i posebno napretka mladih, te sam osobno odmah počeo pripremati projekt. Srećom, to su prepoznali i podržali me i naši partneri na ovom projektu. Mi “mali“ odlično smo pripremili dokumentaciju te danas uspješno provodimo projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, kojeg s oko 64,5 milijuna direktno sufinancira EU temeljem potpisanog Ugovora a ostatak sufinanciranja je također predmet novih prijava, od kojih je jedna već i predana u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Već sama najava skore izgradnje mreže privukla je potencijalne investitore u Voću, a što će tek biti kada ona bude izgrađena! - naglasio je načelnik Jurgec.

Korak prema budućnosti

Dodao je kako će svi ovlašteni operateri i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup kada će širokopojasna mreža biti izgrađena.

- Bit će u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području obuhvata projekta. Ljudi koji ovdje žive i posluju moći će koristiti usluge svih operatera, dakle sami će birati koje i čije usluge će koristiti - istaknuo je Jurgec.

Stabilna i brza internetska mreža u ruralnim područjima prvi je korak i prema poljoprivrednoj budućnosti. Čija modernizacija i digitalizacija je neizbježna, što su prepoznali u Europi te je tako nedavno potpredsjednik Europske komisije, Frans Timmermans, uvođenje širokopojasnog interneta u poljoprivredni svijet naveo kao nužni korak za provođenje poljoprivredne reforme. A upravo ovaj kraj ima i ogromne resurse za razvoj poljoprivrede.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci