U petak 30. obljetnica stradavanja europskih promatrača u Podrutama, najavljen dolazak Milanovića Foto: VV arhiva

U petak 30. obljetnica stradavanja europskih promatrača u Podrutama, najavljen dolazak Milanovića

Varaždinske vijesti | 6.1.2022. u 15:18h | Objavljeno u Našim krajem

Obilježavanju 30. obljetnice pada helikoptera i pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice u Podrutama, koje će se održati 7. siječnja, prema najavama iz Grada Novog Marofa prisustvovat će i predsjednik RH Zoran Milanović.

Osim Milanovića, u Podrute bi, među ostalima, trebali doći i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanik ministra obrane Zdravko Jakop, prvi tajnik pri Veleposlanstvu Talijanske Republike u RH Ilario Schettino, izaslanica veleposlanika Francuske Republike u RH Florence Skrlj, uz novomarofskog gradonačelnika Sinišu Jenkača i varaždinskog župana Anđelka Stričaka.

Nakon kratke molitve, himne i minute šutnje za poginule, uzvanici će se okupljenima obratiti komemorativnim govorima, a u 11 sati će se u crkvi Kraljice mira u Podrutama održati sveta misa koju će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Podsjetimo, četiri talijanska i jedan francuski vojnik, promatrači Europske zajednice - Enzo Venturini, Marco Matta, Silvano Natale, Fiorenzo Ramacci i Jean Loup Eychenne - poginuli su 7. siječnja 1992. godine u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku.

vv_arhiva_podrute_07011992_1.jpg

vv_arhiva_podrute_07011992_2.jpg