U Osnovnoj školi u Ivancu održan međunarodni sastanak Erasmusova projekta o zelenoj energiji

MGA | 4.11.2021. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Osnovnoj školi "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" u Ivancu od 25. do 27. listopada provedena je prva mobilnost u sklopu projekta ERASMUS+KA229 Green Energy Saves the Earth (GESE). Time je proveden važan dio projekta koji je zbog epidemije korone bio usporen, a počeo je prošle školske godine.

Sastanak se održao uživo, vodeći računa o epidemiološkim mjerama, uz relativno povoljnu situaciju za sve sudionike koji su mogli doći te povoljne vremenske prilike. Učitelji i ravnatelji pet zemalja sastali su se kako bi predstavili i evaluirali do sada učinjeno, isplanirali zajedničke aktivnosti, najavili svoje zasebne školske aktivnosti te se stručno usavršavali.

Usavršavanje su vodili Candan Kafali, nastavnica Prirodnih znanosti te Erhan Yaşar, nastavnik Tehnološkog dizajna.
Oboje su članovi turskog tima privatne srednje škole Fernur Sözen Ortaokulu iz mjesta Küçükkuyu, distrikta Ayvacik u provinciji Canakkale.

Ostale škole u projektu su, uz dvije već spomenute, OŠ Jordan Jovkov, Varna, Bugarska, 1. Srednja škola Kalampaka, okrug Meteora, Grčka, Strukovna škola Holboca, županija Iași, ujedno i škola voditelj projekta te Istituto Comprensivo "Anastasio De Filis", Terni, Italija, koji se zbog epidemioloških uvjeta nisu mogli pridružiti ovaj put.

Također u ovom susretu nije bila planirana mobilnost učenika. Ukupno je na 1. međunarodnom susretu, uz 15 gostiju bilo 24 sudionika.

Tijekom trodnevnog susreta odabran je logo projekta na temelju radova učenika iz svih škola. U radnom dijelu susreta Candan Kafali održala je predavanja o važnosti STEM obrazovanja i načinu pripremanja plana učenja i poučavanja, a zajedno s Erhanom Yaşarom o mrežnim alatima za poučavanje i učenje o zelenoj, obnovljivoj energiji i zagađivanju te su prikazali način uporabe pojedinih alata. Učitelji i nastavnici izrađivali su solarne bube, generator struje pogonjen valovima, te solarne panele.

U neobaveznom dijelu susreta razmjenjivala su se obrazovna iskustva, informacije o opremljenosti škola, obrazovnim propisima, pregledavali i analizirali hrvatski prirodoslovni udžbenici te uspoređivali s onima iz zemalja sudionika. Slobodno vrijeme sudionika iskorišteno je za posjet muzeju Dvor Trakošćan, Friščićevom mlinu u Prigorcu te razgled Zagreba uz turističkog vodiča. Tim ivanečke osnovne škole dobio je pohvale za organizaciju prvog projektnog susreta. Taj je susret bio i prvi tog tipa uopće kojeg je škola organizirala, budući joj je Green Energy Saves the Earth također prvi međunarodni projekt škole. Projektu su odobrena sredstva od 155.984,00 eura, od čega našoj školi pripada 26.642,00 eura.

Označeno u