U OŠ Petrijanec održano predavanje za roditelje o ovisnosti o novim tehnologijama

vv | 1.10.2023. u 10:42h | Objavljeno u Našim krajem

Moderne, bihevioralne ovisnosti su ovisnost o videoigrama, internetu, energetskim pićima, prejedanju...

U sklopu projekta "Rastemo za zdravo sutra" održano je predavanje na temu ovisnosti o novim tehnologijama za roditelje Osnovne škole Petrijanec i Osnovne škole "Petar Zrinski" Jalžabet.

Predavanje je organizirano u sklopu projekta "Rastemo za zdravo sutra". Predavačica dr. sc. Eva Brlek, psihoterapeutkinja iz kabineta "Nueva", ukazala je na važnost prepoznavanja sve veće pojavnosti ove vrste ovisnosti. Roditeljima je dala niz korisnih savjeta kako pomoći djetetu.

Moderne ovisnosti

Moderne, bihevioralne ovisnosti su ovisnost o videoigrama, internetu, energetskim pićima, prejedanju i sl. Djeca su danas najviše izložena društvenim mrežama i videoigrama, a o nošenju s time roditeljima se treba pružiti što više potpore i savjeta stručnjaka.

>> Kroz projekt "Rastemo za zdravo sutra" djeca osvijestila važnost očuvanja okoliša

Brlek je istaknula i nekoliko znakova koji ukazuju na probleme s ovisnošću na koje moramo kao roditelji obratiti pažnju – dijete posvećuje sve više pažnje videoigrama (ili društvenim medijima/internetu i sl.) i zbog njih zanemaruje ostale obaveze i zadovoljstva, djetetovo ponašanje se značajno izmjenjuje; agresivno je ili jako pasivno i sl.

Dala je konkretne savjete za roditelje kako i na koji način mogu pomoći djetetu u borbi s modernim izazovima.

Dimenzije projekta

Projektom "Rastemo za zdravo sutra" predviđeno je provođenje niza aktivnosti za učenike nižih razreda i roditelje, a sve s ciljem unapređenja životnih vještina djece i mladih po pitanju zdravog načina života, očuvanje prirode i održivog razvoja.

Uz ekološku dimenziju, učenike se potiče na odgovorno ponašanje, pozitivan i tolerantan odnos prema drugima i prirodi, međuljudsku suradnju, uzajamno pomaganje i razvoj ekološke empatije. Aktivnosti projekta paralelno se odvijaju u Osnovnoj školi Petrijanec i Osnovnoj školi "Petar Zrinski" Jalžabet, koje imaju ulogu partnera na projektu, dok je GDCK Varaždin nositelj projekta.

Projektne aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti GDCK Varaždin.